Tamer Heper Kooperatif üyeliğinden istifa edilebilir
HABERİ PAYLAŞ

Kooperatif üyeliğinden istifa edilebilir

Haberin Devamı

Yazlık bir sitede daire sahibiyim. Evlerimizin tapusu var ama siteyi hâlâ kooperatif işletiyor ve yüksek gider talep ediyor. İstifa edebilir miyim? Kooperatifin itiraz hakkı olur mu? M.Y.

Bir siteyi kooperatif inşa etmiş olabilir ama bu, sitenin varlığı süresince kooperatif tarafından yönetileceği anlamına gelmez. Tapuların alındığını yazmışsınız. Tapular alındıktan sonra kooperatif tasfiye olmalı, yönetim kat mülkiyeti mevzuatı çerçevesinde kurulmalıdır. Sizden alınan paralar acaba kooperatif aidatı olarak mı alınıyor yoksa site aidatı olarak mı?

[[HAFTAYA]]

Çoğunlukla kooperatiflerin yönettiği sitelerde bunlar birbirine karışır. Hatta kooperatif genel kurullarında site yönetimine ait kararların alındığı görülmektedir. Bunlar hatadır. Kooperatif ayrı bir kuruluştur, site ayrı bir kuruluştur. Kanunları farklıdır, toplanma şartları ayrıdır, aidat toplama sistemleri ayrıdır. Dolayısı ile ikisi birbiri ile karıştırılamaz. Bunun için siz tek başınıza mücadeleyi düşüneceğinize komşularınızla birlik olup kat malikleri kurulunu toplayıp kendi yönetiminizi kursanız daha sağlıklı olur. Zira kooperatiften istifa edersiniz, bunun için izin de gerekmez ama sizde kooperatif aidatı ile site aidatı birbirine karışmış. Özellikle de yazlık olduğu zaman bununla ilgilenmek zordur çünkü vakit ister. Yazlıklar ise olsa olsa senede üç-dört ay kullanılır. Bu nedenle ilgilenilmesi zordur. Bunun köklü çözümü sitede yönetimin kurulması, kooperatif işleri ile site işlerinin ayrılmasıdır. Şayet kooperatif işletme kooperatifine dönüşmüş olsa bile bu, siteyi kooperatifin yöneteceği anlamına gelmez. Sizin için köklü çözüm site yönetiminin kurulup kat mülkiyeti mevzuatı içinde işlerinizin görülmesidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder