Tamer Heper Kooperatife ortak olmuşsunuz
HABERİ PAYLAŞ

Kooperatife ortak olmuşsunuz

Haberin Devamı

Bir sitede daire satın aldım. Ancak siteyi bir kooperatif yapmış, sitenin arazisi sonradan istimlak edilmiş, bugün milli emlakin malı. Binalar bitmiş iki yıldır oturulmakta ancak tapusu yok. Sitede kooperatif para topluyor, bir de yönetim var. Bina tadilatı, asansör tamiratı, site aidatı, kooperatif aidatı adları altında para toplanıyor. Ben kooperatife ortak değilim, ben bunlardan ne kadar sorumluyum? Tüm paraları ödemek mecburiyetinde miyim? H.T.

Anlatılanlar inanılır gibi değil, şuraya bakın neler oluyor. Bir kooperatif inşaat yapıyor, sonra gelip burası istimlak ediliyor. Peki istimlak edildi ise bu karara rağmen istimlak edilen arsa üzerinde istimlak amacına uygun olarak ne yapıldı? Görüyorum ki hiçbir şey. Peki acaba kamulaştırma (kooperatifiniz 1985 yıllarına dayanıyor o tarihlerde olayın adı istimlak) yani istimlak yapılırken karara karşı yasal yollara gidilmedi mi? En azından istimlak amacı beş yıl içinde gerçekleşmezse kararın kaldırılması talep edilir, bunlar yapılmadı mı?

[[HAFTAYA]]

Yani istimlak konusunda sorulacak birçok şey var ama ben asıl sizin durumunuza gelmek istiyorum. Siz kooperatifin üyesi olmadığınızı söylüyorsunuz ama siz kooperatifin üyesisiniz. Siz burayı tapuda devralmadınız, siz kooperatif ortaklığının devri sureti ile bu yeri aldınız. Yani daireyi aldığınızda size kooperatif ortaklık devir sözleşmesi imzalatıldı. Tapusu ferdileşmeyen kooperatiflerde başka türlü devir olmaz. Sonuç olarak bilin ki siz kooperatifin üyesisiniz. Peki hem kooperatife hem de site yönetimine para ödenecek mi? Sizin sitede tapular yok, bırakın kat mülkiyetini siz orada kaçak oturuyorsunuz. Bir binada veya sitede kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulu değil ise orada yönetim de olmaz. Zira yönetim, kat mülkiyeti mevzuatı içinde vardır. Kat mülkiyeti mevzuatı uygulanamayan yerlerde yönetim kurulu olmaz. Bu durumda da siz yönetime veya yönetim kuruluna tabi değil kooperatife tabisiniz. Bir nokta daha dikkatimi çekti, iki yıldır oturulan bir siteden söz ediyorsunuz ve binalarda tadilat için para toplanacağından bahsediyorsunuz. İki senelik binada bu neyin tadilatı? Bir de binaların salamlığı konusunu incelemenizi öneririm. Yapılacak şey yasaya uygun hale getirmek için tadilat mı yoksa tamirat mı?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder