Tamer Heper Kusursuz taraf nafaka ödemez
HABERİ PAYLAŞ

Kusursuz taraf nafaka ödemez

Haberin Devamı

Eşimin ikinci hanımıyım. Eşim boşandığı eski eşine nafaka ödüyor. Ancak boşanma nedenleri, eski eşinin kendisini aldatması. Buna rağmen nafaka ödemesi doğru mu? T.K.

Bazen endişe duymuyorum desem yalan olur. Hukukun temel prensiplerinin elimizin altından kaydığını hissediyorum. Sebebi şu: Toplum gelişir, bu kesin. Zaten durağan olursa bu çok kötüdür zira gelişmek zorundadır. Toplum geliştikçe yasalar da gelişen topluma ayak uydurmak zorundadır. Bu kaçınılmazdır. Dolayısı ile eldeki yasaların toplumun gelişmesine uygun olarak bazı maddelerinin değişmesi de kaçınılmazdır.

[[HAFTAYA]]

Yani zaman zaman yasalarda değişiklik yapmak yönetimin veya toplumun kusuru değil, gerekli bir harekettir. Ancak yasaları toptan bir kenara atıp, sil baştan yeni yasa yapmak hatadır. Hele bunu toplu halde yapmak hatanın katmerlisidir. Nedenleri uzun, sütunuma sığmaz ancak birini söyleyeyim. Bir kanunun yerleşmesi için yıllar yıllar geçer. Yasa çok yıllar geçtikten sonra yerleşir. Bu yıllar içinde çelişkili kararlar çıkar, birbirinden farklı içtihatlar olur sonra bunlar da telif edilir ama bunlar olana kadar toplamda sıkıntılar yaşanır. Hele bugünkü gibi temel kanunlar tümüyle değişirse işimiz çok ama çok zordur. Bunu söylememin nedeni şu: Okuyucumun sorusu 2002 yılında tümüyle değişen Medeni Kanun’la ilgili. Tam 10 yıl olduğu halde hâlâ uygulaması yerine oturmadı. Hukukun temel prensiplerine aykırı kararlar çıkabiliyor. Buna neden de yorumların henüz istikrar kazanmamış olmasıdır. Örnek okuyucumun sorusudur. Kendisi kusursuz olan eş diğer tarafa nafaka ödemez. Kural bu ama bakın ödüyor. Mahkemenin de bu yönde bir kararı varsa, ödeyecek. Bunun başka yolu yok. Bunun tek yolu yine mahkemeye başvurup kaldırılması talebi ile dava açmaktır ki bu şartlarda sonucu hakkında bir fikir yürütmek mümkün değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder