Tamer Heper Madde ağırlaştırıldı
HABERİ PAYLAŞ

Madde ağırlaştırıldı

Haberin Devamı

Bir binanın birinci katında oturuyorum. Alt katta işyeri var su satıyor. Ancak işyerinde faaliyet neredeyse 24 saat. Binanın içine gürültülü cihazlar girip çıkıyor, yaklaşık 15 kişi çalışıyor. Büyük gürültü yapıyorlar, su taşınırken binanın tamamı sallanıyor, sadece bir üst katta olan ben değil tüm bina şikayetçi. Belediyeye başvurduk bir sonuç yok. Bunlar kiracı, bu sıkıntıyı yaşamak mecburiyetinde miyim? Y.A.

Kat mülkiyeti mevzuatında komşuların birbirini rahatsız etmeyeceği hükmü var. Dolayısı ile bir işyerinde veya bir meskende oturanlar birbirini rahatsız etmeyecek şekilde bu yerde hayatını sürdürecektir. Dolayısı ile, “Burası işyeridir ne yapalım katlanacaksınız” denilemez. Peki rahatsız edenler için ne yapılır? Bunun için mahkemeye başvurulur, mahkemeden gürültünün önlenmesi konusunda karar alınır.

[[HAFTAYA]]

Ancak gürültünün önlenmesi nasıl yapılır derseniz bu konuda hakimin geniş yetkisi var. Yine kat mülkiyeti mevzuatı hakime önlem alma konusunda geniş yetki vermiştir. Dolayısı ile önlemi hakim takdir eder. Bunun dışında bir madde daha var. Bu madde Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 25’inci maddesi. Bağımsız bölümde oturanlar çekilmez hal aldı ise hakim kararı ile daireleri rayiç değerle elinden alınabilir. Ancak bu önemli maddeyi uygulamada çekingenlik vardı. Sonra bu madde değiştirildi ve dairenin alınması için karar kat malikleri kuruluna verildi. Kat malikleri kurulunun bu hususta kararı yoksa mahkemeye başvuramıyorsunuz. Yani önemli bir müeyyidenin önüne bir engel daha konuldu. Şimdi bu maddeyi uygulamak isterseniz kat malikleri kurulunda karar almanız şart. Kat malikleri kurulunda olumlu karar alınırsa karara katılanların satın almaya katılma mecburiyeti yok. Bir kişinin de tek başına alma mecburiyeti yok. Alıma katılmak isteyenler bu davayı açabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder