Tamer Heper Mahkeme tespiti yapar
HABERİ PAYLAŞ

Mahkeme tespiti yapar

Haberin Devamı

Binamızın üst katında oturan kat maliki, çatısının aktığı gerekçesi ile bir onarım başlattı. Bu konuda kat malikleri tarafından alınmış bir karar yok. Ancak kendisi bunun mahkeme kararı olduğunu söylüyor. Bizim haberimiz olmadan mahkeme kararı alınır mı? Bu masrafa iştirak etmemiz gerekir mi? R.M.

Bir binada ortak mahallerde onarım ihtiyacı var ise bunun giderilmesi gerekir. Bahsettiğiniz husus çatının akması şeklinde olduğuna göre; çatı ortak yerdir ve çatının akması, çatı altında oturan komşunuzun zararının doğması sebebi olduğu gibi, gecikmesi de zararın artması sebebidir. Dolayısı ile giderilmelidir. Şayet onarım gereken husus, acilen giderilmezse ve zarar yaratacak ise derhal giderilmelidir.

[[HAFTAYA]]

Bunun için öncelikle yönetimin olaya el atması doğrudur. Ancak yönetimin acil işlerde kat malikleri kurulunun toplanmasını bekleme mecburiyeti yoktur. Bunun yanında yine yukarıda bahsettiğim şekilde zarar büyüyecek ise mahkeme marifeti ile yapılan bir tespitte onarım ihtiyacı tespit olunmuş ise bu onarım bağımsız bölüm maliki tarafından yaptırılır ve sonra diğer bağımsız bölüm maliklerinden hisselerine düşen miktar talep olunur. Olayın çatı katını ilgilendirdiği gerekçesi ile masraflara katılmaktan kaçınılamaz, zira çatı ortak alandır ve ortak alanlardaki hasadır giderilmesi tüm bağımsız bölümleri ilgilendirir. Yeter ki çatının hasarından üst kat komşu veya bir başka komşu sorumlu olmasın. Örneğin çatının akmasına, çatıya anten koymak için çıkan bir kat maliki sebep olmuşsa, masrafı onun ödemesi gerekir. Mahkemece yapılan tespit bir delil tespiti olduğundan bağımsız bölüm maliklerinin tümünün davalı olarak gösterilmesi şart değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder