Tamer Heper Mantolama yapmak şart mı?
HABERİ PAYLAŞ

Mantolama yapmak şart mı?

Binamızda ısı yalıtımı yapılması zorunlu olduğu, bunun için üç sene süremiz bulunduğu, yalıtım yapılmazsa ceza göreceğimiz söylendi. Bu nedenle zorunlu olarak mantolama yapma kararı alındı. Bu zorunluluk nereden geliyor? M.M.

Sokağa çıktığımda bakıyorum bir faaliyet bir faaliyet. Binaların dış cephesi kaplanıp duruyor. Öyle anlıyorum ki birileri sizin söylediğinizi bütün topluma yaymış, üç yıl içinde mantolama yapılacak. Üstelik de üç yılın sonundayız, aman acele edin. Ben de sorunuz üzerine 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’nu açtım baktım. Böyle bir süre var mı yok mu?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bu kanunda enerjinin verimli kullanılması için alınması gereken önlemler sayılmış. Ancak elbette asıl enerjiyi sanayi harcadığı için sanayi tesisleri yönünden önlemler getirilmiş. Meskenler konusunda üç yıllık sınırlama yok. Bu kanunla ilgili çıkarılan yönetmeliğe baktım. Neredeyse tamamı sanayi kesimi ve elektrik tasarrufu tedbirlerini içeriyor. Üç yıllık bir süre söz konusu değil. 5627 sayılı kanun kapsamı dışında kalan bir ‘binalarda ısı yalıtımı yönetmeliği’ var.

9 Ekim 2008 tarihli. Bu yönetmelik de elden geçti. Bu yönetmelikte sanayi kuruluşları yanında özel binalar için de önlem getirilmiş ancak bunda da üç yıllık bir süre olmadığı gibi mantolamadan da söz etmiyor. Teknik önlemlerden söz ediyor. Üstelik bu yönetmeliğe göre; yönetmelik hükümleri 1 Kasım 2008’den önce ruhsatını almış binalara uygulanmıyor. Bu tarihten sonra yapılanlar zaten bu yönetmelik hükümlerine göre inşa ediliyor. Neticeten üç sene süre ve bu sürenin sonuna gelinmiş olmasının hukuki dayanağı görülmüyor, bu bir piyasa açma nedeni olarak kullanılıyor havası var. Ancak yine de hatırlatayım.

Şayet mantolama gibi bir karar almayı düşünüyorsanız önce Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19. maddesini bilmeniz lazım. Buna göre ortak alanlarda yapılacak değişiklik için kat maliklerinin beşte dördünün oyu gerekir. Ancak bu maddeyi yorumlarken konunun mülkiyet hakkını ilgilendirdiği düşünülmeli ve tüm kat maliklerinin izni alınmalıdır. Aynı kanunun 42. maddesinde ise toplam inşaat alanı 2000 metrekareyi geçen binalarda merkezi ısınmadan ferdi ısınmaya geçiş için tüm kat maliklerinin izni aranmaktadır. Yani kanun merkezi ısınmayı teşvik etmektedir. Bunu da ilave olarak aktarayım. Bir hatırlatma daha. Şayet mantolama kararı verecekseniz binanızın projesini mutlaka bir mühendise (size mantolama yapacak ustaya değil) inceletin. Binanızın dış cephesi zaten izole edilmiş olabilir, bu durumda boşuna masraf yapmış olursunuz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder