Tamer Heper Masraf kime ait?
HABERİ PAYLAŞ

Masraf kime ait?

Haberin Devamı

Bir binada merdiven sahanlıkları, antreler, koridorların boya ve badanası yapılacak. Bunlara ait masraflar kiracıya mı yoksa mal sahibine mi ait? Buna ait kayıt nerede bulunur? Konu hakkındaki belge hangi kanunda vardır? S.S.

Her karşımıza çıkan problemin karşılığını bulacağınız bir kanun henüz yapılmadı. Zira hayatta karşılaşılan hukuki problemler sonsuzdur. Bunların tamamını düzenleyecek ve her olayı tek tek açıklayacak bir sistem yok. Kanunlar genel kuralları koyar, hukukçular bunu hukuk nosyonu içinde yorumlar. Ben bunun için, ‘normal mantık farklıdır, hukuk mantığı farklıdır’ derim. Ancak hukuk mantığı içinde de bıçak sırtında dengede olan hususlar vardır. Bunların da hukuk mantığı içinde çözümü yapılmaya çalışılır ancak zaman zaman varılan kararlarda farklılık gözlenir.

[[HAFTAYA]]

Bu farklılık bazen Yargıtay kararlarında dahi olabilmektedir. İşte bunlar, bahsettiğim bıçak sırtındaki konulardır. Sizin sorunuzu da genel prensiplerden hareketle çözmek gerekir. Binada kiracıya hizmet eden hususlarda masrafı kiracı karşılar. Binanın anayapısına ait giderleri ise malikler karşılar. Bu tarife göre merdiven sahanlıkları, koridorların boyanması anayapıya ait masraf mıdır, kiracıya hizmet midir? Kapıcı kiracıya hizmet eder, bunun için kapıcı ücreti kiracıya aittir, ancak kıdem tazminatı malike aittir.

Asansör aylık bakımı veya elektrik harcaması, kiracıya hizmet ettiği için kiracıya aittir ama değiştirilmesi gerektiğinde masraf malike aittir. Şimdi bunlara bakarak bir sonuca varmak gerekirse merdiven duvarları, koridorlar anayapıya ait yerler olup bunların bakımının giderinin de mal sahibine ait olması sonucuna varılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder