Tamer Heper Masrafları avukatınıza verin
HABERİ PAYLAŞ

Masrafları avukatınıza verin

Haberin Devamı

Bir işyerinde çalışıyordum. İşyeri benim sigorta girişimi yapmadı. Her ay bir sonraki aya erteledi. Sonuçta muhasebe bölümüne gidip baskı yapınca girişimi yaptılar ama eksik primim var. Bu konular olurken işveren bana kızdı ve tokat attı. Ben de işyerinden ayrıldım. Bir avukatla anlaştım hem tokat nedeni ile hem de işyerinden haklı istifam ile ilgili dava açtı. Bunlar için de masraf gerekiyormuş bunları benden istedi. Bu masraflar işverenden alınmaz mı? Bu davalar doğru mu açılmış? Duruşma gününü öğrenmek istediğimde avukatım adli tatil olduğunu duruşma gününün daha alınmadığını söyledi. Bu yapılanlar doğru mudur?C.B.

Size atılan tokat müessir fiildir, elbette cezası vardır. Bu konuda ceza davası açılması doğrudur, bu tamam. Sizin için iki türlü iş davası söz konusudur. Birincisi prim ödenmeyen günler için bu sürenin çalışılmış günlerden sayılması için açılacak bir davadır. Bunun için açılan davada çalışmalarınız belgelenirse sizin SSK’ya bildirilmeyen günleriniz çalışılmış günler olarak saydırılabilir. Bunun için bazen eldeki yazılı belgeler kullanılır ancak çoğunlukla bu yolda tanığa başvurulur.

[[HAFTAYA]]

Yine iş mahkemesinde açılan davalardan biri de kıdem, ihbar gibi haklarınızın alınması için açılan davalardır. Şayet çalışmalarınız bir yılı geçti ise kıdem tazminatı talep hakkınız vardır. İşverenin pişmanlığını bildirmesi davanızın sonucunu değiştirmez, davanıza devam edersiniz. Anlattığınız şartlarda da büyük ihtimalle bu haklarınızın ödenmesi konusunda mahkeme kararı çıkar. Dava açıldıktan kısa bir süre sonra adli tatile girildiğinde duruşma günü henüz temin edilmemiş olabilir. Bunda bir sakınca yok, zira duruşma günü öyle çok yakın bir tarih olmuyor. Bunun için endişe etmenize de gerek yok. Geleyim masrafa. Dava açan ilk masrafı yapar. Hatta muhtemel masrafları bile karşılar. Dava sırasında yatırılan bu muhtemel masraflar kullanılır. Ancak dava kazanıldıktan sonra yapılan masraflar davayı kaybedenden istenilir. Yani bu masrafları siz yapacaksınız, kazandıktan sonra da işverenden isteyeceksiniz. Hukuki olarak bir avukat müvekkilinden masrafları almadan dava açmak veya takip etmek mecburiyetinde de değildir. Bunun için masrafları peşinen avukatınıza ödeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder