Tamer Heper Mecburiyetiniz olamaz
HABERİ PAYLAŞ

Mecburiyetiniz olamaz

Bir inşaattan daire aldım. Daire aldığım sitede mülkiyet konusu biraz karışık. Birincisi işin içinde arsa sahipleri var onların daireleri var. İkincisi işin içinde müteahhit var ona ait daireler var. Üçüncüsü işin içinde bir kooperatif var ona ait daireler var. Site çok kalabalık. Ben müteahhitten daire aldım, elimde kat irtifak tapusu var daireme girdim oturuyorum. Sitede yüzde 30 civarında doluluk var. Bir gün kooperatiften bir yazı aldık. Diyor ki: ”Kooperatifimiz işletme kooperatifine dönüşmüştür. Dolayısı ile hepiniz kooperatife üye olmak zorundasınız, ilk fırsatta üyeliğinizi tescil ettirin.” Bizi böyle bir üyeliği girmeye mecbur edebilirler mi? M.M.

Haberin Devamı

Kooperatiflerin günümüzdeki halini sık sık yazıyorum. Olay anlattıklarımı teyit eden bir olaydır. Kooperatiflere çeki düzen verme zamanı gelmiştir hatta geçmiştir. Temel kanunların bir bir değiştiği günümüzde Kooperatifler Kanunu’na neden el atılmaz hâlâ anlamış değilim. Ben hâlâ şunu anlatamadım. Kooperatife girmek isteğe bağlı bir olaydır. Hiç kimse bir diğerini kooperatife üye olmaya zorlayamaz. Dolayısı ile siz de zorlanamazsınız. Üstelik anlatılan olayda bir kooperatife girme ihtiyacı asla olmadığı gibi tam aksine kooperatifin hayatı bitmiştir.

[[HAFTAYA]]

Yani kooperatif ortaklarının bile otaklıktan ayrılma zamanı yaklaşmıştır. Madem ki kat irtifak tapuları alındı, sıra kat mülkiyet tapusunu almaya geldi. Bu da alınınca kooperatif tasfiyeye girecektir. Ancak bazı kooperatifler bu işten maddi yarar sağlamaya yöneldiği için kooperatifi bir işletme kooperatifine dönüştürüp ömrünü uzatmaktadırlar. İşletme kooperatifini ise tüm siteyi yönetecek bir kurum gibi tanıtmak istemektedirler. Oysa işletme kooperatifi, kooperatif bünyesinde kalan gayrimenkulleri işletmekle sınırlı bir faaliyet gösterebilir. Yani sadece kendi mallarını yönetir. Site yönetmek gibi bir görevi asla yoktur. Site yönetimi içinde ancak kendine ait daireleri temsil yetkisi vardır. Toplantılarda da kendine düşen daire kadar oyu vardır. O kadar. Yani site içinde sadece kat malikidir. Hele kooperatifin mal varlığı kalmamışsa işletme kooperatifi de olamaz. Hele hele kooperatif malvarlığı dışındaki olaylara hiç müdahale edemez, ortak olmayanları ortaklığa hiç ama hiç zorlayamaz. Dolayısı ile sizin ve sizin gibilerin kooperatifle ilişkiniz yoktur, girmek zorunda değilsiniz, kooperatif sadece elinde daire kalmışsa daire kadar oy hakkını kullanır. Başka da bir fonksyonu yoktur.

Haberin Devamı

Borçlu değil alacaklısınız

Belediye binamızın önüne kaldırım taşı döşedi. Ancak taşları bizim parselimize de döşedi ve bizim parsel kaldırım oldu. Belediyeye başvurduk, bizim parselin üzerindeki kaldırımı kaldıracağına bizden para istedi. Buna karşı ne yapabiliriz? Y.K. Bahsettiğiniz yer sizin tapulu malınız. Dolayısı ile buraya herhangibir müdahale olmamalı. Ancak müdahale yasal imkan varsa yapılır. Örneğin yasanın öngördüğü şekilde kamulaştırılır. Bunun gibi yasal nedenler yoksa müdahale önlenmelidir. Yani siz mahkemeye başvurup müdahalenin önlenmesini talep edebilirsiniz. Bazı hallerde kamu kurumları yine kamunun istifadesine sunulan alanları tanzim ederken işgal edebilir. Bu halde de kamulaştırmasız el atma denilir. Bu durumda el atma önlenemeyecek bir halde ise tazminat talep edilir.Yani özetle siz belediyeden alacaklısınız. Dava açıp tazminat talep edebilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder