Tamer Heper Mevzuat değişmedi
HABERİ PAYLAŞ

Mevzuat değişmedi

2008 yılında bir daire satın aldım. Yeni öğreniyorum ki binanın iskan izni yok. Müteahhide başvurduğumuzda, “Ben size sözlü olarak söyledim” diyor. Şimdi al diyoruz, 2008’de böyle bir mecburiyet yoktu diyor. Müteahhit sığınağa daire yapmış onu da satmış, sığınak ne olacak diyoruz, oranın sahibi var diyor. Ne yapacağımızı şaşırdık, ne dersiniz? R.T.

Doğrusunu isterseniz bahsettiğiniz hususta ben ne diyeceğimi şaşırmış vaziyetteyim. Önce açıklamamı yapayım, sonuçta neden ne diyeceğimi şaşırdığımı anlayacaksınız. Kanuni durum şu: Bir bina tasdikli projesine uygun yapılmak zorundadır. Tasdikli projeye uygun yapılan bina tamamlandığında belediye tarafından buraya iskan izni verilir. İskan izni alınmadan kat mülkiyeti kurulamaz. Kat mülkiyeti kurulabilmesi için iskan izni şarttır. Sizin binada projeye aykırılıklar var, bu nedenle sizin binaya iskan izni verilmez ve kat mülkiyetine geçilemez.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bu halde de kat mülkiyet tapusu alamayacaksınız. İskan izni alabilmek için, projeye aykırılıkların giderilmesi şart. Bu 2008’de de böyleydi bugün de böyle. Yani fazlalıklar yıkılacak, sığınaktaki işgal kaldırılacak. Bunun için dava açacaksınız. Mahkemeden karar alacaksınız sonra icra dairesine başvurup bunları yıktıracaksınız. Tek başınıza yapsanız da olur ama bunun masrafına ve uğraşısına katlanabilecek misiniz? İşte şimdi de yasal durumdan fiili duruma geleyim. Tek başına uğraşamayan ve masrafının altından kalkamayan vatandaş bunu sineye çekmiş, onun için özellikle İstanbul’un binalarının bana göre yüzde 90’a yakını projeye aykırı yapılmış. Kat mülkiyetine geçemiyor. Yani sizin durumunuzda. Böyle olunca da hâlâ pahallı tarifeden şantiye elektriği ve şantiye suyu kullanıyor. Kanun farklı uygulama farklı. Ben bir hukukçu olarak size, “Bu duruma katlanın, herkes öyle kullanıyor” diyemem, ben size doğrusu ne ise onu yapın derim ancak bilemem buna gücünüz yeter mi? Zaten müteahhit de bu tecrübesine güvenmiş bildiğini okumuş, peki kim kusurlu? Siz değilsiniz, bana kalırsa müteahhit de değil, müteahhidi kontrol mecburiyetinde olup da bu kontrolu yapmayan ve sizi müteahhit ile karşı karşıya getiren kamu kurumları ve denetleme mekanizması bu işte tam anlamı ile kusurlu. Hatta ortada görevi kötüye kullanma gibi bir suç var ama aldıran yok.

Haberin Devamı

Evet vereceksiniz

Kardeşim yurtdışında yaşıyor ama yurtta evi var. Bugüne kadar boş duruyordu, şimdi kiraya verdik, beyanname verecek miyiz? Ş.G.

Konu hukuki olmaktan çok mali, daha doğrusunu maliyeciler bilir ama ben size “Evet vereceksiniz” diyeyim. Ancak beyannameyi bu yıl içinde değil önümüzdeki yıl vereceğinizi söyleyeyim gerisini bir maliyeci ile görüşmenizi tavsiye edeyim. Başkalarının işine de fazla karımayayım, zira ben benim işime karışanlara ne kadar bozuluyorsam, onlar da işlerine karışmamızdan hoşlanmazlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder