Tamer Heper Mezarlık dışında ölü gömülmez
HABERİ PAYLAŞ

Mezarlık dışında ölü gömülmez

Sevgili ağabeyim, benim de bir problemim var. Baba tarafım köyde geniş bir arazi almış. Buradan kadastro geçmeden önce almaktan amaç aile mezarlığı yapmak. Nitekim babam ve amcalarım öldüklerinde buraya gömülmüş. Sonra buradan kadastro geçmiş, sağ kalan amcalarım burayı kendi adlarına tapuda yazdırmışlar, şimdi ekin ekiyorlar. Ancak ekin nedeni ile mezara ulaşamıyoruz. Ben şimdi buradaki ekinlerin kaldırılması, bana yol verilmesi veya tapunun iptali gibi nedenlerle dava açabilir miyim. H.U.

Bunu bana yazan uzun zamandır görmediğim sevdiğim bir dostum. Öncelikle kendisinden haber almış olduğum için mutluyum. Problemine gelince: Sevgili dostum, ölü gömülecek yerler yasalar çerçevesinde belirlenir. Bu yerler yani mezarlıklar dışına gömü yapılmaz. Dolayısı ile sizin aile efradının sizin tarlaya gömülmesi biraz olması gerekeni aşmış. Bu birinci husus. İkinci husus; diyorsun ki kadastro geldiğinde amcalar tarlayı üzerlerine yapmışlar. Böyle kadastro çalışması sonucu kayıtlarda hata var ise bununla ilgili dava 10 yıl içinde açılabilir.

Haberin Devamı

Senin bahsettiğin yerlerdeki kadastro çalışmasının 10 yıldan daha eski olduğunu düşünüyorum. Şayet 10 yıl geçti ise kadastro çalışması aleyhine dava açma zamanı da geçti. Şayet yanılıyor isem ve halen 10 yıl geçmedi ise mülkiyetle ilgili dava açmak mümkün. Ancak şu an için yasal mezarlık olmayan bir alana geçiş için ekinin kaldırılması talebi kabul görmez. Bazı şartların varlığı halinde arazi üzerinde geçit hakkı talep edilebilir ama senin olayında bunun var olduğu izlenimini edinmedim. Bahsettiğin arazi bana uzak bir mevkide. Mahallinde bir meslektaşımla da görüşüp sonra bana bilgi aktarırsan daha net bilgi sahibi olup yardımcı olmaya çılışırım

Sıradaki haber yükleniyor...
holder