Tamer Heper Miras kalmayacak
HABERİ PAYLAŞ

Miras kalmayacak

Haberin Devamı

Annemin gayrimenkulünün intifa hakkı onda, kuru mülkiyeti bizde. Annemizin ölümü halinde miras nasıl olur? S.M.

Okuyucum sorusunu sormuş, sorusu bayağı detaylı. Sonunda da bir not var “bu yazıyı gazetede yayınlamayın”. Peki soruyu yayınlamayayım, yanıtı nasıl vereyim? Yıllardır yazıyor ve söylüyorum. Özel yanıt istemeyin, mektubumu yayınlamayın notu koymayın. Yayınlanmamak isteniliyor ise konuyu en azından özetlerken özel durumları açıklamayın denilebilir ama soruyu yayınlamayın demek olmaz. Ben de her kesin başında olacak bir olay gibi özetledim ama bu defa da olayın özelliği kayboldu.

[[HAFTAYA]]
Ne yapayım kabahat sende değil, bundan böyle bu tür soruların olmamasını tekrar hatırlatayım, zira bir soruya verdiğim yanıttan kimbilir kaç kişi yararlanıyor. Evet yanıta gelirsem. İntifa hakkı bulunan gayrimenkulden, intifa hakkı sahibi ölene kadar yararlanır. İntifa hakkı sahibi dışında bu gayrimenkulün bir de maliki vardır. Malik için ‘kuru mülkiyet sahibi’ deriz. Maliktir ama gayrimenkulden yararlanamaz. Yani okuyucum kuru mülkiyet sahibi. Annesi öldüğünde intifa hakkı son bulacak ve ölen anneye ait intifa hakkı kuru mülkiyet ile birleşecek, yani okuyucum tam malik olacak. İntifa hakkı kendisi dışındaki herhangi birine miras olarak kalmayacağı için endişeye gerek yok. İntifa hakkı kendilerinde birleşecek, miras konusu olmayacak.

Çok yanlış yapmış

Bir arkadaşım maddi yönden sıkıntıda olduğunu söyledi ve borçlularından kurtulmak için işyerini benim adıma açmak istedi ben de kabul ettim. Belli şartlarda çalışıyorken bir gün beni işyerine sokmadı ve sonrasında da benim adıma imza atmış. Benim haklarım nedir? G.Ö.

Anlattığınız olayın iki cephesi var, birincisi hukuki, ikincisi cezai. Hukuki cephesinin ne şekilde başlayıp ne şekilde bitebileceğine dair fazla bir şey söyleyemeyeceğim. Çünkü aranızdaki anlaşmanın ne olduğunu bilmiyorum. Ancak bir gerçek var ki işyeri adınıza açıldığına göre işyeri sizin. Makine veya eşya konusunda, alış faturalarına bakmak lazım. Şayet işe başlarken bu hususları yazılı olarak hazırlayıp imzaladı iseniz işiniz daha kolay, yazılı yapmadıysanız elbette biraz zorlanacaksınız. Ama yine de haklarınızı talep konusunda tamamen savunmasız değilsiniz. Fakat asıl sizin olayınızın cezai yönü ağır basacak. Zira sizin adınızın altına sizin diye imza attığını söylüyorsunuz ya bu sahtecilik suçudur ve hapis cezasını gerektirir. Bunu muhtelif yerlerde yaptı ise bir değil birkaç sahtecilik suçu vardır. Dolayısı ile savcılığa yapacağınız bir şikayet üzerine hakkında ceza mahkemesinde dava açılır ve hem ceza görür hem de yaptığı işlemler yok kabul edilir. Bundan doğacak zararınızı da tazmin zorunda kalır. Daha ne olsun, arkadaşınız bayağı cahilce iş yapmış, umarım bundan sonra yanlış yapmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder