Tamer Heper Miras yasal hakkınız
HABERİ PAYLAŞ

Miras yasal hakkınız

2005’te 35 bin lira vergi borcum vardı. Bugüne kadar da ödemeyemedim. Annem ise varlıklı ve bir gün vefat ettiğinde bu vergi borcu ondan kalan mirasa mani olur mu?  Y.H.

Bir kimsenin miras hakkı yasal haktır. Bir borç, ki bu vergi borcu olsa bile, engellenmez. Ancak maliye alacağını almak için borçlunun malvarlığını haczeder ve alacağını alır. Dolayısı ile bahsettiğiniz olay annenizden veya bir başka yakınınızdan gelecek mirası etkilemeyeceği gibi herhangi bir gelir elde etmenize de mani değildir ama malvarlığına veya paraya sahip olmanız maliye için bir tahsil imkanıdır o kadar. Ancak elbette ki en iyisi bu borcu taksitlerle dahi olsa ödemektir. Zira kaldıkça borç artacağı için size gelecek miras belki borcunuzu karşılamayacak hale gelebilir. Yani borç yükünüz artar o kadar.

Haberin Devamı

Bu dava masrafsız

Telefonum garanti süresi içinde bozuldu. Servise götürdüm, “Suyla temas etmiş, garanti kapsamı dışında” dediler. Sonra başka servise götürdüm, “Buna yetkisiz müdahele var garanti kapsamı dışında” dediler. İlk bakım fişini götürdüm, “Tamam Yetkili ama suyla temas var” dediler. Ama bunların hiçbiri yok. Ben hakkımı nasıl arayacağım.  Y.Y.

Okuyucum kendisinin öğrenci olduğunu, maddi imkanlarının kısıtlı olduğunu söylemiş. Ancak doğrusunu isterseniz hak aramak için yoksul veya zengin olmaya gerek yok, herkes hakkını aramalı. Bunun için size en masrafsız yolu tavsiye edeceğim. Tavsiye edeceğim mahkeme yine tüketici mahkemesi olacak. Burada davalar harçsız. Bu nedenle okuyucumun bütçesine de uygun, telefonunun değiştirilmesini veya bedelinin iadesini talep edecek. Hangisi isteğine uygunsa ona göre bir dilekçe ile başvuracak, gerisi kendiliğinden yürüyecek. Dava kısa sürede bitmez ama başka çare yok.

Davayı kazanırsınız

Babamın küçük bir tarlasında komşu fabrika yol geçirdi. Babam buna rıza göstermek için 10 bin lira istedi. Onlar 1000 lira verdiler. Tazminat davası açsak kazanır mıyız?  Y.B.

Babanızın burada iki türlü talepte bulunma imkanı var. Birincisi müdahalenin menini talep etmek. Hiç kimse malikinin iznini almadan onun malını kullanamaz, içinden yol geçiremez, işgal edemez. Dolayısı ile babanız vaki müdahalenin önlenmesini dava eder ve yol mahkeme kararı ile kaldırılır. İkincisi babanız talep ettiği parayı alamıyorsa ve mahkemenin tayin edeceği paraya razı olacak ise bu halde ecrimisil dediğimiz bir işgal tazminatı talep edebilir ve ecri misil talebi ile dava açabilir. Açacağı davayı da kazanır ama tayin edilecek tazminat miktarını bilmek mümkün değil.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder