Tamer Heper Mirastan feragat sözleşmesi
HABERİ PAYLAŞ

Mirastan feragat sözleşmesi

Babama ait bir arsaya, üç kardeşten ikisi bina yaptık. Üçüncü kardeş buna katılmadı. Ancak kedine düşen hakkı aldı. Şimdi biz binayı yapan iki kardeş buranın tapusunu almak istiyoruz. Şimdiden bize katılmayan kardeşten “Burada hakkım yoktur” gibi bir yazı alsak işimize yarar mı? İleride bu kardeşimizin ölümü durumunda evlatları problem yaratır mı? M.H.

Önce bir konuya açıklık getirmek zorundayım. Çoğunlukla sorulan bir nokta oluyor. Okuyucum diyor ki “Bana karşı dava açılabilir mi?” Buna karşı benim vereceğim yanıt herkese aynı. Dava açabilir veya dava açamaz diye bir yanıt yok. Herkes mahkemelere bir dilekçe vermekle ve harcını yatırmakla dava açar. Hiçkimse de dava açan birine “Yok dava açamazsın” diyemez.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ancak burada dikkat edilecek husus, açılan dava kazanılabilir mi? Mühim olan kazanılabilir dava açmaktır. Kazanılamayacak dava açmanın manası yoktur. Ancak toplumumuz bunun şuurundan henüz biraz uzakta, dava açmayı tek başına cezalandırma yöntemi olarak kullanıyor. Hatta “sana dava açarım” sözünü tehdit olarak kullanıyor.

İşte okuyucumun durumu da bu. Yeğenler dava açar mı? İsterse açar, ancak buradaki soru “Kazanabilir mi?” Şimdi iki kardeş var babalarının arsasına inşaat yapmış. Üçüncü kardeşe de bu arsadaki hissesine düşen meblağı ödemiş. Doğrusu tavsiye olunan şunlar: Bu gayrimenkulün tapusunu kendi adınıza alın, üçüncü kardeşten de arsa hissense karşılık olan bedeli aldığına dair yazılı belge alın. Ancak bu işleri babanızın vefatına kadar beklemeyi düşünüyorsanız bu halde babanızın, üçüncü kardeş ile mirastan feragat sözleşmesi yapmasını sağlayın. Bu sözleşmeyi yaparken de sözleşmeye mutlaka bedel ödendiği cümlesini koyun. Aksi halde yeğenlerin talep hakkı bulunur. Şayet bedel ödendiği bilgisi olursa yeğenlerin talep hakkı olmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder