Tamer Heper Müdahale edilmiş mi
HABERİ PAYLAŞ

Müdahale edilmiş mi

20 daireli aparmanımızda bacalar çekmiyor. Bacaların çekmeyişinin nedeni dairelerden birinin hizasındaki problem. Bacanın bu katta kırılıp onarılması gerekiyor. Ancak daire sahibi masrafı karşılamıyor, bu nedenle dairesine girilmesine izin vermiyor, ortak giderlerden karşılarsanız izin veririm diyor. Bu konuda nasıl davranmalıyız? Y.Ö.

Önce genel kuraldan söz edeyim sonra ufak bir ihtimal de olsa özel bir duruma geleyim. Genel kural şu: Bacalar ortak tesislerdendir. Dolayısı ile bacada oluşan bir problemin giderilmesi için yapılacak masraf ortak giderlerden karşılanır. Dolayısı ile sizin bacanın onarımı için yapılacak masrafa herkes katılacak. Bu genel kural. Geleyim özel duruma.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bacalar artık her dairenin müstakil bacası şeklinde kullanılmıyor. Şönt baca denilen bir yöntemle bacalar yapılıyor. Yani genişçe bir tek baca aşağıdan yukarı kadar çıkıyor, her daireden belli bir yükseklikte daire bacası bu ana bacaya bağlanıyor. Bazı daireler herhangi bir nedenle, çoğunlukla da kendi dairelerinde alan kazanmak için baca boşluğunu delip buraya dolap, raf falan konduruyorlar. Elbette bu da bacanın tıkanmasına neden oluyor. Bunu korkunç bir hata yapıp kolon kırarak yapanlar da var. İşte sizin olayınızda böyle bir durum varsa eski hale getirme masrafı artık ortak gider değildir, o kat malikinin karşılaması gereken giderdir.

İntifa hakkı sahibine ait

Bir dairede üç kişinin kuru mülkiyeti var, intifa hakkı da bir kişide. Bu dairenin Emlak Vergisi, ortak gider gibi harcamalarını kim ödeyecek? C.Ö.

Bir dairede kuru mülkiyet ile intifa hakkı ayrılmışsa Emlak Vergisi’ni de sair giderleri de intifa hakkı sahibi öder. Ancak tek cümle ile bu yanıtı verirsem bir eksiklik olabilir düşüncesi ile bu yerin kiralanmış olma ihtimaline göre de yanıt vereyim. İntifa hakkının bir kimsede olduğu gayrimenkulleri intifa hakkı sahibi kiraya verebilir. Kural olarak kuru mülkiyet sahibi veremez. Şayet bu yer kiraya verilmişse masraflardan ana gayrimenkulün demirbaşını ilgilendiren masraflar intifa hakkı sahibine, kiracıya hitap eden, ısıtma, aydınlatma, aidat gibi giderler ise kiracıya aittir. Çünkü intifa hakkı sahibi binanın kullanılır halde kalması için gerekli bakım ve onarımı yapmak zorundadır. Tabii yıpranmalar bunun dışındadır. Şayet yenileme veya ekleme yapmış ise intifa hakkı son bulduğunda vekaletsiz iş görme hükümlerine göre tazminat isteyebilir. Netice: Sorduğunuz masraflara siz karışmayacaksınız o kadar.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder