Tamer Heper Muhtara bırakılabilir
HABERİ PAYLAŞ

Muhtara bırakılabilir

Bir bankadan kredi kullandım, kredi borcum var. Bir başka bankanın kredi kartı ile borç yaptım ve borçlarımı öderken işyerinde parmaklarım kırıldı, işten ayrıldım ve işsiz kaldım. Neticede yurt dışına yerleştim. Aileme icradan bir yazı gelmiş beni sormuşlar.

“Yoktur” yanıtını alınca geri gitmişler. Muhtemelen banka takipte.

Ben ise artık yurt dışında yaşıyorum. Bu takip ne olur, yurtta kalan aileme bir zarar gelir mi? Hapis cezası alır mıyım? E.S.

Bazı hususları tekrar tekrar yazmak beni sıkıyor ama son günlerde talep arttığı için istemeye istemeye tekrar etme ihtiyacı duyuyorum. Lütfen benden özel yanıt beklemeyin vermiyorum. Son günlerde özel yanıt isteyenler çoğaldığı için bu hatırlatmayı yaptım. Çoğunlukla da özel yanıt isteyenlerin sorularını alenileştirmeden korktuğu düşüncesi ile siliyorum. Dolayısı ile soruları yanıtsız kalıyor.

Haberin Devamı

Şimdi okuyucumun sorusuna geleyim. Birincisi; bir kimse yasal çerçeveler içinde borçlandı ise olması gereken bu borcun ödenmesidir.

Bir insan ödeme güçlüğüne düşebilir. Örneğin okuyucumun iş kazası sonucu parmakları kırılmış. Elbette çok kötü bir durum. Bu durumda ödemeler aksayabilir ama ilk fırsatta borç ödemek için çare düşünülmelidir. Umarım okuyucum yurt dışında çalışma imkanı bulur ve borcunu öder.

Peki bu şartlarda ailesinin durumu ne olur? Borçlar şahsidir. Bir kimsenin borcu için bir başkası sorumlu tutulamaz.

Dolayısı ile okuyucumun borcu için ailesi sorumlu tutulmayacak, bu para ailesinden istenilemeyecek. Bir şartla ki, aile fertlerinden biri borca kefil olmuş olmasın.

Şayet kefalet var ise bazı şartlarla kefile başvurulabilir. Tebligat için kendisi sorulmuş. Çoğunlukla bazı şartlarlarla bu tebligat muhtara yapılabilir. Şartları oluşup muhtara bırakılırsa bu tarihte tebligat yapılmış addolunur ve takip kesinleşir.

Ancak kesinleşen takip nedeni ile borcun ödenmeyişi hapis cezasını gerektirmez sadece haciz yapma imkanı doğar ve faiz oranı bir miktar artar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder