Tamer Heper Muvazaayı mahkeme tespit etmiş
HABERİ PAYLAŞ

Muvazaayı mahkeme tespit etmiş

Sizin yazılarınızı takip ederek bundan dört yıl önce bir tenkis davası açmıştık, davayı kazandık. Bugün bir gayrimenkulün dörtte bir hissesine sahibiz. Bu dairede oturan var. Şimdi biz oturandan bir bedel talep edebilir miyiz? Yoksa tenkis davası sırasında mı istememiz gerekirdi? Ayrıca bu davada muvaza da varmış ama bizim kararımızda geçmiyor, bir de muvaza davası mı açacağız? Ne dersiniz? ? A.D.

Tenkis davası, miras payından mahrum etme amacına yönelik işlemler nedeni ile bu paydan mahrum kalan kimsenin mahfuz hissesini talep ettiği davadır. Bir kimse malvarlığından dilediği gibi tasarruf eder ancak mirasçılarını mirasından mahrum etmek için hileli yollara başvurup, malvarlığını eksiltirse bu halde mahfuz hisseli mirasçılar dava açarak mahfuz hisselerini talep edebilirler. İşte hileli işleme muvazaa denilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Tenkis talebi ile dava açıldığında, mirastan mahrum kalınan malların elden çıkarılış tarzına bakılır. Şayet gerçek hukuki işlemler yapılmış ve mallar terekeden çıkarılmışsa mesela muris hayatta iken satılıp paraya çevrilmişse burada muvazadan söz edilmez, bu gerçek bir işlemdir. Ancak bazı mahfuz hisseli mirasçıları mahrum bırakmak amacı ile terekedeki mallar gerçekte birilerine bağışlanmış ama tapuda satış gösterilmişse burada muvazaa vardır. Bu işlem mahkeme kararı ile iptal olunur. Ancak sizin olayınızda olduğu gibi bir davada, yapılmış bulunan önceki işlem muvazaalı olduğu tespit olunur ve buna dair hüküm kurulursa ayrıca bir de muvazaa diye bir dava açılmaz. Verilen karar muvazaa nedeni ile verilmiştir, hepsi bu kararın içindedir. Sizinkine benzer olaylarda iki türlü sonuç talep etmek mümkündür. Olayda sadece mal kaçırma var ise bu halde mahfuz hisse talep olunur, muvazaa var ise bu halde işlemin iptali söz konusu olur ki davacı sadece mahfuz hissesine kavuşmakla kalmaz daha geniş olan miras payına sahip olur. Sizin mahkeme kararı ile dörtte birine sahip olduğunuz yerde kiracı var da kira bedelleri eskiden malik olarak görünen kişi tarafından tahsil ediliyor ise ona, yok içinde malik sıfatı ile oturan varsa oturana başvurup bir bedel talep etmeniz mümkündür, bunun için ayrı dava açmanız gerekecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder