Tamer Heper Nedir bu cazibe
HABERİ PAYLAŞ

Nedir bu cazibe

Bir kooperatif dairesine sahibim. Binada su deposunun küçük olduğu kanaati vardı. Kooperatif benim önüme bahçeye bir depo yaptı ama hem bahçe talan edildi hem de önüme bir kümbet kondu. Dava açtım ama beni vazgeçirmek istediler. Ancak sözlerinde durmadılar. Ben böyle bir davayı kazanabilir miyim? Ü.K.

Öncelikle şunu hatırlatayım. Bir kooperatif iyi kötü bir inşaat yapar. Bilmem ne kadar sene sonra evleri teslim eder ama asla yönetimi elden kaçırmak istemez. Yönetimi elden kaçırmamak için bin takla atar. Niye? Bilmem, ben de merak ediyorum nedir kooperatif yöneticiliğinin cazibesi? İşte bir örnek. Millet evine sahip, herkes yerleşmiş oturuyor ama hâlâ depo yapacağım, evi yöneteceğim diye kooperatif başrolde. İnsanların oturmaya başlamasını bırakın, tapular çıktığı andan itibaren kooperatif elini binadan çekmeli. Kooperatif kendi kendine kooperatif olarak kalır ama binayı yönetemez. Binayı kat maliklerinin seçtiği yönetim kurulu yönetir. Öncelikle kurtulun şu kooperatiften diyeceğim ve proje dışı yapılan ve okuyucumu rahatsız eden bu deponun kaldırılması talep edildiğinde de bu dava kazanılır diyeceğim.

Haberin Devamı

Tapuya başvurun

Ben dükkan sahibiyim ama binamızdaki meskenler kadar para ödüyorum. Bana asansör yok, kapıcı yok, su yok ama karar böyle diyorlar. Bu adil mi? U.T.

İlk bakışta adil görünmüyor tamam, ancak bunun gerekçesi de kat maliklerinin kararı değil. Bunun gerekçesi yönetim planıdır. Sizin binanızdaki yönetim planına bir bakın. Yönetim planında dükkanların asansöre, kapıcıya vs. katılmayacağı hükmü varsa buna uyulacak ve dükkanlar buna katılmayacak. Ancak bu konuda yönetim planında açık bir hüküm yoksa, yasal mevzuat gündeme gelir ki bu halde evet ortak gidere katılmanız gerekir. Çünkü yasa bunu öngörmüştür. Yani mesele toplantıda alınan karar değil. Peki yönetim planında ne yazdığını nereden bileceksiniz? Tapu dairesinden. Tapudan yönetim planının bir örneğini isteyeceksiniz.

Hesaplar muhtelif

2008’de kiracıyla yaptığımız kira sözleşmesinde kira artış oranı ÜFE+TÜFE/2 olarak belirtilmiş. Kiracımız 2009’da ÜFE’yi 3.46 TÜFE’yi 7.89 olarak almış ortalamayı 5.67 olarak bulmuş ve artışı buna göre yaptı. Bu hesap doğru mu? U.A.

Haberin Devamı

Kiracınızın yaptığı hesabın doğru veya yanlışlığını test edemeyeceğim. Zira ÜFE veya TÜFE oranları yıllık değil aylık olarak belirleniyor. Yani her ay başı o ay itibarıyla bir önceki aya göre, geçen yılın sonuna göre, geçen yılın aynı ayına göre ve oniki aylık ortalama şeklinde muhtelif kıstaslarda belirleniyor. Sizin sözleşmenizin hangi ay olduğunu bilmeden bu hesabın doğru olup olmadığını söyleyemeyeceğim. Ancak bu ayı bilsem dahi yine de size çok açık bir bilgi veremeyecektim. Zira dikkat ederseniz size her ay dört ayrı kıstas değerlendirilerek birtakım rakamların bulunduğunu söylüyorum. Sizin sözleşmenizde ise bu kıstaslardan hangisinin uygulanacağı belirtilmemiş. Sözleşmede TÜFE uygulanacak denirse bunun hangi hesabının uygulanacağının da yazılması lazım. Mahkemeler kendilerine gelen işlerde ÜFE’nin 12 aylık ortalamasını kullanır. Dolayısı ile yapılacak kira sözleşmelerine bu noktanın açıklıkla yazılması şarttır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder