Tamer Heper Neresi doğru acaba?
HABERİ PAYLAŞ

Neresi doğru acaba?

Arsamıza inşaat yapmak için belediyeye başvurduk, belediyeden ilgililer geldi, ölçtü biçti bize ruhsat vermeden izin verdiler. Biz de inşaata başladık. Ama belediye geldi durdurdu, bizi mahkemeye verdi. Bu arada ruhsatı aldık, mahkemeden beraat ettik ama bize 575 lira ceza kesti. Biz bunu temyiz etmeli miyiz? İ.Ş.

Bana kalırsa siz olayınızı senaryo haline getirin bir yapımcıya satın iyi para kazanırsınız. Anlattıklarınız baştan sona bir komedi. Ruhsat dediğiniz şey zaten izindir. Ruhsat yoksa izin de yoktur. Belediye size ruhsat vermeden nasıl izin verdi? Terslik burada başlıyor. Sonra geliyor mahkeme safhası. Hiç beraat eden birine ceza verilir mi? Siz beraat ettiyseniz ceza yok, para cezası verildiyse beraat yok. Önce bu gerçeğin tespiti şart. Ancak şayet ceza verildi ise ve ceza temyiz edilebilir bir ceza ise dahi temyiz yedi gün içinde yapılabilir. Sizin bu süreyi geçirdiğinizi anlıyorum. Ama doğrusu isterim ki durumunuz açıklığa kavuşsun siz de ne olduğunu öğrenin. Bunun için elinizdeki belgelerle ve özellikle mahkeme kararı ile bir meslektaşımın kapısını çalın.

Haberin Devamı

İki vekalet alınabilir

Apartmanımız 24 daire. Toplantılarda bir daire sahibi yedi sekiz kişiyi ikna edip elinden vekaletname alıyor ve gelip bu oyları kullanarak istediği kararı çıkartıyor. Bu yasal mıdır? Vekaletnamenin noter onaylı olması gerekmez mi? O.P.

Apartman kat malikleri toplantılarında vekaleten oy kullanmak mümkündür. Ancak vekalet almak sınırsız değildir. Kırk bağımsız bölüme kadar olan apartmanların kat malikleri toplantısında bir kişi ancak iki kişinin vekaletini alabilir. Yani sizin toplantılarda alınan vekaletnamelerin ikiden fazlası geçersizdir. Kırk bağımsız bölümden fazla bağımsız bölümü olan yapılarda ise oyların yüzde 5’inden fazlasının vekaletnamesi alınarak oy kullanılamaz. Sizin binanız 24 bağımsız bölüm olduğuna göre bir kişi ancak iki vekalet alabilir ve üç oyu vardır. Bu oyla da kararlarda hakimiyeti sağlayamaz. Vekaletnamelerin noter tasdikli olması gerekmez. Yazılı olması yeterlidir. Şayet vekaletnamelerdeki imzanın sahteliği şüphesi varsa toplantıdan sonra dava konusu yapılabilir.

Haberin Devamı

Kötü niyet var

Kiradayım. Evsahibinin niyeti beni çıkartmak. Elinden gelen güçlüğü çıkarıyor. Şimdi kiraları almamaya başladı, ileride bunu bana karşı kullanacak. Nasıl davranmalıyım? H.P.

Evet, evsahiplerinin bu tür davranışı kiracıyı temerrüde düşürmek ve temerrüt nedeni ile tahliyeyi sağlamaktır. Bu hallerde yapılacak şey kira parasının süresi içinde kiralayana konutta ödemeli posta havalesi ile göndermektir. Kiralayan bunu dahi almazsa, gönderdiğiniz posta merkezinden konutta ödemeli gönderildiği halde alıcısı tarafından alınmadığını belirten bir yazı alıp bulunduğunuz yerdeki sulh hukuk mahkemesinden ‘tediye mahalli kararı’ almanız gerekecektir. Mahkeme size bir banka şubesi gösterecek ve siz kiraları bu şubeye yatıracaksınız. Kiralayan buradan ister alsın ister almasın. Siz temerrüde düşmeyeceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder