Tamer Heper Nihayet formül doğru
HABERİ PAYLAŞ

Nihayet formül doğru

Haberin Devamı

Kira sözleşmemde kira artış maddesinde artış oranı olarak TÜFE+ÜFE/2 yazıyor. Ancak bunların hangi rakamını alacağımız belli değil. Bazı hukukçular bir önceki aya göre bakılacak diyor, bazıları 12 aylık ortalamaya göre diyor. Bunlardan hangisi doğru? Doğruluğunun gerekçesi nedir? Y.D.

Mektubun başında sevindim, sebebi şu: Nihayet yıllar sonra ilk defa bir ezberin bozulduğunu gördüm. Hep TEFE+TÜFE/2 diye bir formül uygulanır. Bu formülü kim icat etti ise e=mc2 formülünden daha bilinir ve kullanılır hale gelmiştir ama yanlıştır. Bunu kimseye anlatamadığımızdan ilk defa doğru yazılan formülü görünce ümitlendim.

[[HAFTAYA]]

Çünkü artık TEFE yok, böyle bir hesaplama yapılmıyor. Bir zamanlar yapılıyordu. Bakıldı ki rakam yüksek çıkıyor, bu formül terk edilerek daha düşük bir sonuç veren ÜFE’ye geçildi. Dolayısı ile artık ÜFE var TÜFE var. Bu nedenle okuyucumun formülü doğru. Peki ama bu defa da şu soru akla geliyor. Gerek ÜFE’de gerekse TÜFE’de dört ayrı hesaplama tarzı var. Bu dört hesaptan hangisini alacağız? Bunlar sırası ile şöyle: Bir önceki yılın aynı ayına göre, bir önceki yıl sonuna göre, bir önceki aya göre ve 12 aylık ortalamaya göre yapılan hesaplama. Bunların sonucu farklıdır. Ancak kira artışlarında Yargıtay ÜFE’nin 12 aylık ortalamasının alınacağını söyler. Dolayısı ile dört hesaplama tarzından biri olan 12 aylık ortalamanın uygulanacağı Yargıtay’ın görüşüdür. Ancak işin daha doğrusu, kira artışlarında sadece ÜFE’nin 12 aylık ortalamasının tatbik edileceğidir. Bunun dışında bir formül öngörülmüşse bunun devamının yani hangi yüzdenin de uygulanacağının sözleşmeye yazılmasında yarar vardır. Ancak tereddüt halinde 12 aylık ortalamayı almak gerekeceği kanaatindeyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder