Tamer Heper Nikah tarihine bakılır
HABERİ PAYLAŞ

Nikah tarihine bakılır

SORU Bir yakınım eşinden boşanma safhasında. Beş aydır ayrı yaşıyorlar. Bu hanımın evlilik birliği içinde banka kredisi aldığı bir evi ve nikahtan önce ancak düğünden sonra aldığı ikinci bir evi var. Bunlar boşanma halinde paylaşmaya tabi olur mu? * H.Ö.

[[HAFTAYA]]

CEVAP Evlilikte, ‘edinilmiş mallara katılma rejimi’nin uygulanabilmesi için malların evlilik birliği içinde edinilmiş olması gerekir. Evlilik birliği içinde edinilmemiş mallar veya 1.1.2002 tarihinden önce edinilmiş mallar hesaba dahil edilmez. Bu durumda: Okuyucumun yakınının evlilik birliği içinde kredi ile bile olsa edindiği daire talep halinde boşanma durumunda hesaba katılabilir.

Haberin Devamı

Ancak bu konuda açık yanıt verebilmek için boşanacağı eşinin de evlilik birliği içinde edindiği malların listesini bilmek lazım. Çünkü hesap karşılıklı edinilmiş malların mukayesesi sureti ile yapılır ve fazla mal edinen eş, diğerine edindiği fazla malın parasal değerinin farkını karşı tarafa nakden öder. Yani eşler dairelerden hisse almaz, ortak olmaz. Düğünden sonra ancak nikahtan önce alınan daire ise hesaba katılmaz.

Zira evlilik birliği düğünle kurulmaz, resmi nikahla kurulur. Nikahtan önce alınmış olan daire yukarıda da söylediğim gibi evlilik öncesi alınmış maldır ve edinilmiş mallara katılma sistemi içinde yer almaz. Dolayısı ile bu daire boşanma halinde mahkemece hesaba katılmayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder