Tamer Heper O kadar alıştık ki!
HABERİ PAYLAŞ

O kadar alıştık ki!

Haberin Devamı

Eşim 14 yıl çalıştı fakat çocuk sahibi olmak için işinden ayrıldı. Bu durumda herhangi bir merciye yasal başvuru veya ödeme gibi bir yükümlülüğü var mı? C.D.

Okuyucumun sorusu tam anlamı ile vatandaşlık bilinci ile sorulmuş bir soru. Doğrusu takdir etmemek mümkün değil. Bir kısım vatandaş ‘Neyi nasıl saklarım, kaçırırım’ derken okuyucum ‘Varsa ödeme yükümlülüğüm vereyim’ diyor. Bu takdire değer. Ancak bunun altında da bir alışkanlık yatıyor, bunu da göz ardı etmemek lazım. Bizleri öyle alıştırmışlar ki işsiz bile kalsak bir yerlere para ödemek, bir yerlere bildirimde bulunmak mecburiyeti olma hissi içimize işlemiş.

[[HAFTAYA]]
Neredeyse sokakta simit alsam simitçi bana vatandaşlık numaramı soracak. İnsanımızın özeli bu kadar ayağa düşer mi? Düştü işte, kim sorarsa her türlü bilgiyi veriyoruz. Neden? Çünkü alıştırıldık. Telefonlarımız dinleniyor, kimbilir kaç kişinin? Sokaktaki adam bile telefonunun dinlendiği görüşünde. Peki tepki var mı? Yok. Ne için? Çünkü alıştırıldık. İşte okuyucumun sorusu da bunun eseri. Ne yaparsan yap bir belge düzenleme veya bir para ödeme seni takip ediyor. Ama istisnai bir şey yapayım ve okuyucuma şunu söyleyeyim. Hayır SGK’ya işyeri işten ayrıldığını bildirir o kadar, inanmayacaksınız ama herhangi bir yere de bir para ödemek zorunda kalmayacaksınız. Ancak eşiniz isteğe bağlı sigortalı olmak isterse elbette durum değişir. Bunun için başvuru ve prim ödeme gerekecek ama sizin eşinizin problemi anladığım kadarı ile bu değil.

Yanlışlık olabilir

Bir trafik kazası nedeni ile bir sigorta şirketini dava ettim. Davayı avukatım açtı sonra işten el çekti, mecbur kaldım davayı kendim takip ettim. Sonuçta davayı kazandım ama mahkeme benim isteğimden 250 TL az tazminata hükmetti. Ben de kararı temyiz etmedim. Neticede bir gün icradan bir kağıt geldi, sigorta şirketi benden 1100 TL vekalet ücreti istiyor. Mecburen icraya verildiğim için ödedim. Ama şirket halen benim kazandığım davadaki tazminatımı ödemedi. Bizim kanunlarımız böyle midir? S.E.


Avukatlık ücret tarifesi her yıl değişikliğe uğrar. Tarifeye göre ücret takdir edilir ancak bu tarife davanın bittiği tarihteki tarifedir. Asıl kural ise kazanılan maddi değerin yüzde 12’sinden başlayarak azalan oranlarda vekalet ücreti takdiridir. Dolayısı ile sizin olayınızda da 250 TL için bu çerçevede bir ücret tayin olunmalıydı. Zira belli rakamın altında ücret takdir edilemeyeceği hükmü bir dönem kaldırıldı. Dolayısı ile sizin aleyhinize takdir edilen ücretin hangi yıla ait olduğunu bilmek de önem arzediyor. Mahkeme yanlış da takdir etmiş olabilir bunu da süresinde temyiz etmek gerekirdi. Ancak sizin paranızı alamayışınızın nedeni anladığım kadarı ile ilamı icraya koymamış olmanız. Hiç beklemeyin, ilamı icraya koyun sizin de paranız ödenecektir. Dikkat edin siz parayı icra takibine muhatap olduğunuzda ödediniz. Muhtemelen onlar da icra takibine muhatap olmadıkları için beklemedeler. Bazı şirketler kendilerine sözlü başvuru yapınca da ödeme yapıyorlar. Bilmiyorum sizinki bunlardan hangisi ama benim tavsiyem icra işlemini başlatmanızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder