Tamer Heper O kadar kolay değil
HABERİ PAYLAŞ

O kadar kolay değil

Bir suç işlendiğinde kişiye suçundan ötürü bir ceza verilir. Bu cezadan sonra indirimler, ertelemeler, paraya çevrilmeler, mahsuplar ortaya çıkmaktadır. Ben bu konuyu çok araştırdım ancak konu ile ilgili ne bir kitap ne de yazı/makale bulamadım. Bir suç işlendiğinde ve cezası verileceği zaman. Hangi indirimlerden yararlanabilir? Hangi aşamadan sonra erteleme, paraya çevrilme, denetimli serbestlik uygulanır veya uygulanamaz kısa örnekle açıklamak mümkün müdür? O.K.

Okuyucum öyle bir soru sormuş ki bunların yerlerini bulmak, mahkemede olaya tatbik etmek, bu olayla ilgili maddeleri yorumlamak için yani hukukçu olmak için dört sene hukuk okunur, sonra bir veya iki sene staj yapılır, birkaç sene mesleki faaliyet gösterilir, ondan sonra hakkıyla vakıf olunur. Bunu şu küçük köşemde bir yazı ile açıklamak mümkün olsa hukuk kolay bir mesele olurdu. Evet cezalar için artırma gerekebileceği gibi indirimler de gerekebilir. Bunun en basiti, topluma en çok yansıyanı ve en çok reaksiyon uyandıranı duruşmada iyi hali görülen sanığa yapılan indirimdir.

Haberin Devamı

Eşini öldürenin, tecavüz sanığının iyi hali ne olabilir? gibi sorular sıkça sorulur. Bunun dışında ceza kanunumuzda artırma ve indirim nedenleri sayılmıştır. Ayrıca Ceza Muhakemesi Kanunu 231. maddede de hükmün açıklanmasının geri bırakılması müessesesi getirilmiştir. Size bu konuları bir yazı içinde anlatmam mümkün değil. Ayrıca benim de anlamadığım hususlar var ki bunu size nasıl anlatayım! Benim de anlamadığım husus son olarak bahsettiğim hükmün açıklanmasının geri bırakılması sistemidir ki, sanığa verilen ceza açıklandıktan sonra ‘hükmü açıklamayı geri bıraktım’ gibi bir cümlenin ne kadar manasız olduğunu izaha gerek yoktur.

Bu husus özellikle fiilden mağdur olanların nazarında hukuka olan saygıyı azaltmakta, suç işleme eğiliminde olanları teşvik etmektedir. Siz bu konuyu merak ettiğinize göre özellikle Türk Ceza Kanunu’nun 24’üncü maddesinden itibaren 75’inci maddeye kadar olan kısmını bulup bir okumanızı tavsiye ederim. Hepsi bu değil ama size bir özet verebilir diye tahmin ediyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder