Tamer Heper Ocak ayının üçünü bekleyin
HABERİ PAYLAŞ

Ocak ayının üçünü bekleyin

Haberin Devamı

Kira sözleşmem bu yılbaşında yenilenecek. Ancak henüz kiralayandan zam talebi gelmedi. Ben yılbaşında kiraya ne kadar zam yapmalıyım? M.L.

Kiranıza yılbaşında ne kadar zam yapacağınızı bu günden rakamsal olarak yani net olarak söyleyemem. Çünkü kira bedelleri Türkiye İstatistik Kurumu’nun her ay yayınladığı enflasyon oranında artırılıyor. Yılbaşı itibarıyla kiralara yansıyacak artış oranın ne olacağını bugünden bilme imkanı yok. Bunu Ocak ayının üçünde ilan edilecek oran belirleyecek. Ancak yaklaşık oran verebilme ümidi ile şunları söyleyeyim. Kira zammı Ağustosta yüzde 9.33, Eylül’de yüzde 8.65, Ekim’de yüzde 7.80, Kasım’da yüzde 6.98 olmuş. Demek ki Ocak ayında yüzde 6 civarında olabilecek.

[[HAFTAYA]]

Annenizin hakkı kaybolmaz

Babamın ilk hanımından olan çocukları ile annem problem yaşamıştı. Dava sonucunda babamdan kalan gayrimenkulün dörtte biri annemin üzerine tescil olundu. Burada şimdi kiracı var. Annem nasıl davranmalı ki hakları kaybolmasın? A.D.


Annenizin bu olayda davranışı iki tercihten birini yapması şeklinde olabilir. Birincisi madem ki gayrimenkulün içinde kiracı var ve anneniz adına yeni tescil yapıldı bu halde kiracılara ihtarname göndererek kira bedellerinin dörtte birinin kendisi adına banka hesabına yatırılmasını istemek olabilir. Bu halde kiracı ya bu talebe uyar veya mahkemeden tediye mahalli tayin edilmesi ister ama öyle de olsa böyle de olsa gelirin dörtte biri annenizin hesabına geçer. İkinci davranış şekli ise bu yeri için ortaklığın giderilmesi talebinde bulunmaktır. Bu yer bir apartman ise ve bölünebiliyor ise ortaklar arasında bölüştürülür, şayet bu yer tahmin ettiğim gibi bir apartman ise ve kat mülkiyeti kurulmamışsa bu halde talep kat mülkiyeti kurulması yolu ile ortaklığın giderilmesidir. Bu yer bir daire ise ve bir daire ortaklar arasında bölüştürülemeyeceğinden satılarak ortaklığın giderilmesi yoluna gidilir. Her iki davranışta da annenizin hakkı kaybolmaz.


Sıradaki haber yükleniyor...
holder