Tamer Heper Olay kişisel
HABERİ PAYLAŞ

Olay kişisel

Haberin Devamı

Babam bir sitede yönetim kurulu üyesi. Sitede bir çocuk, açık kalmış bir kabloyu tutup yaralanmış. Yönetim kuruluna dava açıp maddi manevi tazminat istediler. Mahkemede bilirkişi çocuğun ailesine yüzde 25, yönetim kurulu başkanına yüzde 25, başkan yardımcısına yüzde 25, babam ve diğer üyeye yüzde 12. 5 kusur vermiş. Babam binadaki kat maliklerine ihbar edilmesi talebinde bulundu talep reddolundu. Bu tazminatı babamlar mı ödeyecek yoksa kat malikleri mi? H.H.

Bahsettiğiniz olay ilginç. Öncelikle bilirkişi raporuna değinmek istiyorum. Bilirkişi, yönetimi, yönetim kurulu başkanı, başkan yardımcısı ve üyeler diye ayırmış. Oysa hukuken apartman yönetiminde başkan, başkan yardımcısı diye bir ayrımı yoktur. Yönetim kurul halinde çalışır. Hepsi yöneticidir. Ancak kendi aralarında görev taksimi yaparlar. Yani bilirkişi yasal görev ayrımı gibi görüp kusur verdiğine göre bunda bir yanlışlık var gibi görünüyor. Sonra ortada bir müessir fiil dediğimiz bir taksirle yaralama olayı var.

[[HAFTAYA]]
Bunun yönetimle nasıl bir bağlantısı var buna bakmak lazım. Zira açık bırakılan bir kablo bir kişinin kusuru sonucu bırakılmış olabilir. Bu kişinin yönetim kurulunda bulunması mutlaka yönetimin kusuru gibi algılanmayabilir. Bu kişi yönetimde de olmayabilirdi ve bu kabloyu yine açık bırakabilirdi. Bu takdirde kişisel sorumluluğu söz konusu idi. Tesadüfen yönetim kurulunda olması tüm yönetim kurulu üyelerinin sorumlu olmasını da gerektirmeyebilir. Ayrıca mahkemenin kararında bir yanlışlık olmadığı düşüncesindeyim zira bir kişinin şahsi kusurundan kaynaklanan bir zarardan kat maliklerini sorumlu tutmak doğru değildir. Mahkeme bu nedenle ihbar talebini reddetmiştir. Olayı yukarıda anlattığım biçimde bir kere daha yorumlarsanız belki farklı bir sonuç çıkar. Ancak hatırlatayım, benim açıklamalarım dosyayı inceleyen biri olarak yapılmış değil, anlatımınıza göre yapılmıştır, nihai karar yine de dosyadaki belgelerle bağlı olan mahkemeye aittir.

Tedavinize önem verin


Psikolojik sorunlarım var. Bunun için bir hastaneden rapor alırsam ileride annemden kalacak mirasa engel olur mu? A.B.

Psikolojik sorun ile miras arasında hiçbir ilişki yoktur. Psikolojik sorun dediğiniz bildiğimiz herhangi bir hastalık gibi neticede hastalıktır. Nezle olan biri mirastan nasıl mahrum kalmıyor ise psikolojik sorunu olan da mirastan mahrum kalmaz. Bırakın hastalığı anne karnındaki çocuğun bile mirasta hakkı vardır. Dolayısı ile sizin hastalığınızın veya alacağınız raporun mirastan mahrumiyet sonucunu doğurmayacağını bilin, ona göre davanın, rapor alacaksanız alın. Ama elbette en önemlisi tedavinizi yaptırın. Bu son önerim, mirasla ilgili değil, sizin sağlığınızla ilgili.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder