Tamer Heper Olay taksirle yaralamadır
HABERİ PAYLAŞ

Olay taksirle yaralamadır

Dört arkadaş eğlenceden dönüyorduk, en az alkollü ben olduğum için arabayı ben kullanıyordum. Giderken yanımda oturan aracın sahibi olan arkadaş, karşıdan araç geliyor zannedip direksiyona müdahale etti ve araç devrildi. Şimdi benden aracının yenisini istiyor. Benimse maddi imkanlarım buna müsait değil. Şikayetçi olursa hapse girer miyim? C.D.

Doğrusu bir borç ilişkisinin muhtelif nedenleri olur. Bunların her nedenini tek tek incelemek mümkün değildir. Kanunlar genel kuralları koyar. Yani şunu demek istiyorum, herhangi bir borç ilişkisinde borçlunun borcunu ödemediği hallerde, sırf borç ödenmedi diye hapse girmesi söz konusu değildir. Borcun muhtelif nedenlerine verdiğim yanıtta bu hususu açıklamıştım. Sizinki de araca hasar vermekten kaynaklanıyor. Dolayısı ile tazmin etmemek, hapis cezasını gerektirmiyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ancak olayda yaralananlar var. Bu durum taksirle yaralama suçunu oluşturur. Yani araç hasarından ayrı, ceza hukukunu ilgilendiren bir durum. Bu halde ceza mahkemesinde yargılanma söz konusu. Yaralanmaların şiddetine göre de hapis cezası söz konusu olabilir. Ancak olmayabilir de. Bir olayın içine girmeden, delilleri görmeden “Sen şu kadar hapise girersin” demek hatadır. Ancak taksirle yaralamaya sebep olmanın cezası vardır, bunu söyleyebilirim.

Söylenen doğru

2007 yılında bir daire aldım. Alırken herhangi bir borcu olmadığını öğrendim. Ancak bir süre sonra, kapıcının tazminat alacağı bulunduğu hususu ortaya çıktı. İş mahkemeye yansıdı ve mahkeme ceza verdi. Şimdi bu parayı her daireye bölüştürüp alacaklarmış: Benden de hisseme düşeni istiyorlar. Ben eski maliki bulun diyorum ama parayı benim ödeyip sonra eski malike başvurmam gerektiğini söylüyorlar. Bana mantıksız geliyor. Gerçek böyle mi? S.O.

Apartmanlarda kapıcı işçidir, işveren ise kat malikleridir. Dolayısı ile kapıcıya ödenecek tazminattan kat malikleri sorumludur. Elbette daireler zaman içinde el değiştirir. Bir işyerinde (sizin olayınızda apartmanda) malik değişebilir ama maliklerin değişmesi halinde kapıcıya karşı eski malik de yeni malik de sorumludur. Sizin mahkemenizde hükmedilen para cezası tahmin ettiğiniz gibi bir ceza değil, bir tazminattır. Dolayısı ile size söylendiği gibi tazminatın sizin dairenize düşen bölümünü siz ödersiniz, sonra eski malike rücu edersiniz. Kapıcı her iki malike de hizmet etmişse, hizmet süreleri ile orantılı olarak kat malikleri tazminattan sorumludur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder