Tamer Heper Onayınız alınmalı
HABERİ PAYLAŞ

Onayınız alınmalı

Beş daireli bir binada daire sahibiyim. Binamıza baz istasyonu kurulma talebi var. Dört daire kurulması taraftarı, en üst katta oturan ben kurulması taraftarı değilim. Buna karşı çıkarsam kurulmasını engelleyebilir miyim? ? B.D.

Okuyucumun sorusu çok önemli bir probleme dikkat çekiyor. Bu hususun neden bu kadar önemli olduğunu açıklayacağım.

Birincisi; baz istasyonlarının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu hususu uzun zamandır tartışılıyor. Buna karşı olan fikirler de var. Dolayısı ile karşı tez de olmasına karşın insanlarda bir güvensizlik ve huzursuzluk yarattığı kesin.

Haberin Devamı

Hele hele binanın üstüne koyulacak bir baz istasyonundan en üst katta oturanın tedirgin olmaması düşünülemez.

İkincisi; eskiden kat mülkiyetine tabi binalarda ortak alanlarda yapılacak değişiklikler için tüm bağımsız bölüm maliklerinin izni aranırdı.

Sonra kanun değişti şimdi beşte dört oy ile ortak alanlarda tesis vs. yapılabiliyor. Bu bir hatadır. Beşte dört oyla ortak alanlara müdahalede beşte birin mülkiyet hakkı ortadan kaldırılmış demektir ki buna hiç kimsenin hakkı yoktur ama yasa buna imkan tanımıştır. Yani birinci hata yasada mevcut.

Dikkat edilecek ikinci husus da şudur: Yasada, "Kat maliklerinden biri bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana ve boya yaptıramaz" deniyor.

Beşte dört oy aranması hususu bu maddede var. Ancak dikkat ederseniz, bir bağımsız bölüm malikinin müdahalesinde beşte dört aranmaktadır.

Oysa baz istasyonu kuruluşu bir bağımsız bölüm malikinin müdahalesi değil dışarıdan birinin, malik olmayan birinin müdahalesidir ki bence bu madde içinde mütalaa edilemez. Bu durumda da tüm bağımsız bölüm maliklerinin izni gerekir ve sizin izniniz olmadığı müddetçe yapılamaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder