Tamer Heper Önce çalışma müdürlüğüne
HABERİ PAYLAŞ

Önce çalışma müdürlüğüne

22 yaşındayım ve bir şirkette çalışıyorum ama üç aydır maaşımı alamıyorum. Nereye başvurayım? Bunun için neler gerekiyor? S.S.

Maaşınızı alamıyorsunuz ama çalışmaya devam ediyorsunuz. Bu halde bölge çalışma müdürlüğüne başvurun. Durumunuz incelenir size ve işyerine yazılı bildirimde bulunulur. Ancak bu yazının yaptırım gücü yoktur. Yaptırım gücü, alacak nedeni ile açılacak dava ve sonunda icra takibidir ancak umumiyetle bu çalışma devam ederken yapılmaz, iş gözden çıkarıldığında başvurulur. Zira hem işe devam edilip hem de işverenle icralık ve mahkemelik olmak pek uygun bir görünüş olmaz. Zaten ücret alınamıyorsa bedava çalışmanın da anlamı yoktur. Büyük bir ihtimalle iş akdi haklı olarak fesholunur ve bu halde hem ücret hem de kıdem tazminatı alacağı talep olunur.

Haberin Devamı

Sistem ortak tesistir

Evimin görüntülü interkom sistemi karardı. Sistemi kuran firmayı aradım geldiler, elektrik akımının dalgalanmasından meydana geldiğini söylediler onardılar, ücretini alıp fatura ettiler ve gittiler. Faturayı yöneticiye gönderdim, ortak gider değildir diye iade etti. Bu ortak gider midir? L.Ç.

Okuyucumun sorusunu yanıtlamam biraz gecikti ancak elimde kaç bin mektup var biliyor musunuz? Bundan şikayetçi değilim elbette. Bu köşeme gösterilen ilgidendir ve beni çok mutlu etiyor. Encak elbette ben de gecikmelerden dolayı üzülüyorum ama imkanım bu kadar. Şimdi geleyim yanıtıma. Bahsettiğiniz sistem tüm apartman için kurulmuş ortak bir sistemdir. Bu sistemin herhangi bir noktasında arıza baş gösterebilir ve bu arıza genel bir etki altında olmuşsa bunun onarımının ortak giderden yapılması gerekir. Peki özel etki nedir? Örneğin sistemin kötü kullanılması sonucu ekranın ev içinde darbe alarak hasar görmesi veya ıslanarak devre dışı kalması gibi nedenlerdir. Ancak arıza elektrik akımının düzensizliğinden veya buna benzer nedenlerden ortaya çıkmışsa masraf ortak giderlerden karşılanacaktır.

Hemen dertlenmeyin

Bir daire satın aldım, bir süre sonra bir başka emlak komisyoncusundan yüklü bir damga vergisi talebi ile karşılaştım. Benim aleyhime dava açılmış, alım satım yapmadığım birine borçlu olduğum iddia olunuyor. Buna karşı ne yapabilirim? S.S.

Haberin Devamı

Bir gayrimenkul alımında emlakçı aracılığı ile alım-satım yapılmışsa emlakçı bir ücreti hakeder. Ücreti hakkedebilmesi için telalık sözleşmesinin yazılı olması şarttır. Telallık sözleşmesi dışında bir yer gösterme belgesi imzalanabilir, bu yer gösterme nedeni ile hakkettiği ücreti talep eder. Bu dahi yazılı olmalıdır. Bunların yanında şayet bahsettiğim iki sözleşme yazılı yapıldı ise bir örneğinin size verilmesi gerekir ki içinde ne yazdığı bilinsin. Şimdi anladığım kadarı ile bu hususlar dava konusu olmuş, dolayısı ile aradığınız bilgiler mahkeme dosyasında var. Bu durumda bana dava açıldı diye dertlenmek yerine mahkeme dosyasındaki belgeleri incelemeniz şarttır ve tahmin ediyorum ki sizin lehinize oldukça fazla bilgiye sahip olacaksınız. Tavsiyem dosyanızı bilen biri ile incelemeniz, sırf bir dava açıldı diye dertlenmemenizdir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder