Tamer Heper Önce dosyayı inceleyin
HABERİ PAYLAŞ

Önce dosyayı inceleyin

Haberin Devamı

İşyerim 2006’da ruhsatsız olduğu gerekçesi ile mühürlendi. Ben de işlemleri başlattım, bir gün işyerine geldiğimde mühürün olmadığını gördüm ve işe başladım. Sonra belediye memurları geldi mühürü benim söktüğümü iddia ederek tutanak tanzim ettiler. Aradan bir-iki sene geçti. Bir olağan polis kontrolunda arandığım söylendi ve nezarete kondum, çok kötü muamele gördüm. Sonra bana 500 lira para cezası verildiği anlaşıldı. Parayı ödedim ama 25 yıldır aynı adreste oturduğum halde bana tebligat yapılmadan ceza verildiğini gördüm. Bunun için mahkemeden tazminat talep edebilir miyim? Ö.İ.

Bir hanım olarak yaşadığınız bu duruma elbette çok üzüldüm. Vatandaşın haksız muameleye maruz kalması her zaman beni üzmüştür. Ben şuna inanırım ve her zaman söylerim: Devlet kurumları ve bunların kadrosu vatandaşa hizmet için vardır. Yani vatandaşı rahat yaşatmak, insanca hizmet vermek onun rahatını sağlamak için vardır. Yoksa devlet kurumları ve kadrosu vatandaşın düşmanı değildir, ona eziyet çektirmek için kurulmamıştır. Bunu özellikle gece nezarette kaldığınız ve kötü muamele gördüğünüz için söylüyorum. 500 liralık bir para cezası nedeni ile bir insanın nezarette tutulması elbette gereksiz. Mahkeme kararına gelince, dosyasını incelemeden herhangi bir şey söylemem yanlış olur. Zira 25 yıldır aynı yerde oturuyor olabilirsiniz ama örneğin size yapılan tebligat muhtara bırakılmıştır. Veya bunun gibi bir nedenle gözünüzden kaçmıştır. Bu mümkündür. Dolayısı ile bir meslektaşıma öncelikle dosyanızın incelettirilmesini, sonra yapabileceğiniz şeylerin tasarlanmasını tavsiye ederim.

DAVANIZA ETKİLİ OLMAZ
Eşlerden biri diğerine danışmadan bankaya borçlanırsa, bu borçlanma boşanma davasında borçsuz eşin malvarlığına zarar verir mi? N.S.

Eşlerden birinin bankaya olan borcu eşlerin boşanmalarında boşanmaya etkili olmaz. Bu nedenle de borçsuz eşin malvarlığına da hiç etki yapmaz. Ancak bilinmeyen şey, boşanma anında malların denkleştirilmesi meselesidir. Yani eşler arasında boşanma anında, edinilmiş mallara katılma rejiminin hükümleri uygulanacak ve bir denkleştirme yapılacaktır. Ama bu denkleştirme banka borcu ile ilgili değildir, eşler arasında bir meseledir. Yapılacak şey eşlerin evlilik birliği içinde edindikleri mallar arasında bedelsel bir denkleştirme yapmaktır. Bunu mahkeme yapacaktır. Sistem karışıktır, zaman zaman açıklamaya çalışıyorum ama biliyorum ki tam açıklamayı henüz beceremedim zira sistem içinden çıkılacak gibi değil, ancak bilin ki bu işin banka borcu ile ilgisi yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder