Tamer Heper Önce ihtar gönderin
HABERİ PAYLAŞ

Önce ihtar gönderin

Haberin Devamı

Annemin ölümünden sonra babamdan kalan mallar ile annemin şahsi malları üzerinde kardeşimiz tasarruf etmeye, ekip biçmeye başladı. Biz kardeşler hak isteyince de “Gidin kime şikayet ederseniz edin” diyor. Buna hakkı var mı? Ne yapmamızı önerirsiniz? B.K.

Annenizin ölümü ile ona ait mallar siz kardeşler arasında eşit paylaşılır. Dolayısı ile size bu sözü söyleyen kardeşle sizin aranızda fark yok. Ancak bir kardeş mallara el koymuş kullanıyor. Mallar dediğiniz arazi. Bu arazide sizin de hakkınız var, onun da. Bu durumda onun da hissesi olduğu için maliktir, çık diyemezsiniz. İyi ama sizin de zararınız var, hissenizden yararlanamıyorsunuz.

[[HAFTAYA]]

İşte burada sizin kardeşinizden hissenize düşen gelir kadar tazminat talep hakkınız var. Hani icar denir ya, işte icara verilecek bu gibi yerden kaç lira gelir elde edilebilir ise sizin bunu talep hakkınız var. Bu talep için kardeşinize bir ihtarname gönderin, ihtarnameye uymazsa intifadan men keyfiyeti gerçekleşmiş olur. Ortaklar arasındaki böyle tek taraflı kullanımlarda intifadan men keyfiyetinin gerçekleşmesi aranır. Ortaklar arasında olmayan haksız kullanımlarda intifadan men keyfiyeti aranmaz. Siz önce ihtarnamenizi çekin sonra mahkemede dava açacaksınız. Alacağınızı mahkeme kararı ile alacaksınız.

Mahfuz hisseli mirasçısınız

Babam 82 yaşında, aklı başında. Şimdi kendisine kanser teşhisi konuldu. Bunun üzerine kardeşimin eşine ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile arsasını, üzerindeki evi ile birlikte devretmiş. Ne yapabilirim? K.E.


Doğrusu babanızın hastalığı nedeni ile bakıma muhtaç olduğunun kabulü gerekir. Zira sağlıklı hali ile böyle bir sözleşme yapmamış, tam tersine bakıma muhtaç hali ile yapmış. Dolayısı ile bir mal kaçırma düşüncesi ikinci planda kalabilir. Ancak bu konu ile ilgili kanun maddelerinde şöyle bir fıkra var: “Mirasçıların tenkis ve alacaklıların iptal davası açma hakları saklıdır.” Tenkis davası açabilecek kişiler mahfuz hisseli mirasçılardır. Siz evlat olarak mahfuz hisseli mirasçısınız. İşte buna göre durumunuzu değerlendirin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder