Tamer Heper Öneremiyorum
HABERİ PAYLAŞ

Öneremiyorum

Haberin Devamı

Emekli maaşı ile geçinemediğim için çalışmak zorundayım. İşyerinde patronun sıkışıklığı varmış kredi ihtiyacım doğdu dedi ve krediyi bana çektirdi. Taksitleri ödeyecekti ödemedi. Şimdi ben ödemek durumunda mıyım? T.T.

Bu okuyucum mektubunda yanıtı telefonla istiyor. Devamlı okuyucularım artık biliyor özel yanıt vermiyorum. Vermiyorum da değil, veremiyorum. İki nedenle. Birincisi böyle bir girişim için vakit yok, ikincisi okuyucuma köşemde yanıt verdiğimde benzer durumda olan diğer okuyucularım da yararlanıyor. Dolayısı ile benden özel yanıt istemeyin, buna imkan yok. Ancak tanınma endişesi var ise bu okuyucumda olduğu gibi olayın çok özeline girip özetlemiyorum, genel bir özet veriyorum ki herkesin başına gelebilir.

[[HAFTAYA]]
Okuyucum konu hakkında çok endişeli olduğu için isminin baş harflerini de değiştirdim. Geleyim yanıtıma. Size yardım imkanı yok. Zira bankadan krediyi çeken ve borçlanan sizsiniz. Banka sizi tanır, patronunuzu tanımaz. Dolayısı ile bankaya bu borcu ödeyeceksiniz. Ödemezseniz sizin malvarlığınıza haciz gelir. Üstelik bunun sonrası da var. Siz bu parayı hiçbir belge almadan patrona verdiğinize göre parayı ödedikten sonra patrona başvurma imkanınız da yok. Bu parayı size ödemesi onun ahlak anlayışına kalmış. Öderse ne ala. Bugüne kadar ödemeye yanaşmadığına göre de sizin patron biraz ümitsiz vaka. Size rahatlatıcı yanıt veremedim ama bu tip sorular keşke borç altına girilmeden sorulsa da ben de “Sakın ha, biri adına borca girmeyin, çok risklidir” desem. Bu safhada size bir çözüm öneremiyorum, üzgünüm.

Elbette ceza görür

Caddede yürürken yanımızdan geçen araçtan inen üç kişi bize saldırdı. Yeni ameliyatlıyım darbe almamam gerekiyor ama bana yumruk vurdular. Bu davranış cezasız kalır mı? Z.M.

Okuyucumun durumu acil onun için acele yanıt veriyorum, birine yumruk vurmak suçtur. Bunun adı eskiden beri kullanılan tabirle müessir fiildir. Böyle bir müessir fiilde bulunan elbette cezalandırılır. Ancak müessir fiiller ağırlık durumuna göre derecelendirilmiştir. Sizinki basit müessir fiildir ve takibi şikayete bağlıdır. Siz şikayetçi olacaksınız ve dava öyle açılacak. Dolayısı ile yumruk atan belli ise hakkında işlem yapılacak. Buraya kadar olan belki sizi tatmin eder, ancak bundan sonrası sizi tatmin eder mi bilmiyorum. Çünkü böyle bir cezanın paraya çevrilmesi, ertelenmesi, yani hiç çektirilmemesi kuvvetle muhtemel. Yani görünürde ceza var ama sonrasında yapanın yanında kar kalıyor. Yoksa mütecavizler bu kadar cesur olabilir miydi? Ama siz yine de şikayetçi olmaktan vazgeçmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder