Tamer Heper Önlem gerekmiyor
HABERİ PAYLAŞ

Önlem gerekmiyor

Ben vasiyetname yapsam geçerli midir, uygulanır mı? Ben öldükten sonra vasiyetnameyi kim nasıl bulur, bunun önlemi nedir? R.R.

Vasiyetname şekil şartlarına uygun yapılırsa elbette geçerlidir. Vasiyetname elyazısı ile yazılabilir veya notere yazdırılabilir. Elyazısı ile yazılı olan vasiyetnamenin tamamı el yazısı ile olmalı. Üzerinde gün, ay ve yıl yine elyazısı ile atılmalı ve imzalanmalıdır.

[[HAFTAYA]]

Bu hali ile notere tevdi edilmesinde yarar vardır. Ne için yarar bulunduğunu aşağıda açıklayacağım. İkinci şekil noterde yapılan resmi vasiyetnamedir. Bu vasiyetname, dileklerin notere anlatılması ile başlar. Noter bunları kaleme alır, sonra vasiyetname yapana okutur.

Haberin Devamı

İsteklerine uygun olduğunu beyan eder, bu beyanı iki tanık destekler. Böyle hazırlanan vasiyetname yine notere tevdi edilir. Şimdi bu vasiyetnamelerin nasıl aleniyet kazandığına geleyim. Muhafaza için gerek elyazısı ile vasiyetnameyi ve gerekse resmi vasiyetnameyi alan noter, vasiyet yapan şahsın nüfus müdürlüğüne bu şahsın vasiyetnamesi olduğunu bildirir. Nüfus müdürü bunu o kişinin nüfusuna kaydeder. Bir gün nüfusa ölüm kaydı işlendiğinde vasiyetname kaydı görülür ve vasiyetname ilgili savcılığa gönderilir. Savcılık da bunu ilgili hukuk mahkemesi hakimine gönderir. Hakim de ilgilileri davet ederek vasiyetnameyi okur ve vasiyetname böylece aleniyet kazanır. Önlemi özel olarak almaya gerek yoktur işlem kendiliğinden yürür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder