Esra Karayel Orta vadede yukarı
HABERİ PAYLAŞ

Orta vadede yukarı

Borsa İstanbul yurtdışı gelişmelere ve açıklanan verilere odaklı seyir izleyerek hafta boyunca dalgalı hareket gerçekleştirdi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Borsa İstanbul'da endeks, yurtdışı gelişmelere odaklı seyir izledi. Yunanistan'ın euro'dan çıkacağı yönündeki endişelerin önemli oranda ortadan kalkması ve Çin'in yeni teşvik paketi açıklayacağı ümitleri ile küresel hisse senetleri piyasaları yükselişe geçti. Hafta genelinde seyir dalgalı oldu.

Cari açık beklentilerin üstünde

Yurtiçinde ise Şubat cari işlem açığı izlendi. Beklentilerin (3.2 milyar dolar) üstünde açıklanması, bir miktar moralleri bozdu. Endeks bu gelişmelerle 82 bin 645 puan seviyesinden kapattı. Para piyasalarında da yurtiçi ve yurtdışı ekonomik veriler takip edildi. Yurtiçinde Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın enflasyon beklentileri konusunda açıklamaları izlendi. Piyasalar ve yatırımcılar, Erdem Başçı'nın açıklamalarını olumlu karşıladı.

Brezilya doları yükseltti

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Türk Bankacılık sektörünün kırılganlığına dikkat çekti. Brezilya'nın görünümünü ise negatife çevirdi. Bu gelişmeler kuru yüksellti. Dolar/TL'yi 2.62 seviyesine çıkardı.

[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı


Küresel piyasalarda önemli ekonomik verilerin açıklanacağı yeni haftada yatırımcılar yakından izlemeli

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel piyasalarda dünyanın büyük ekonomilerinden gelecek ekonomik verilerin dikkatle izleneceği yeni bir haftaya girdik. Özellikle Amerika, Euro Bölgesi ve Çin cephesi önem arzediyor. Bununla birlikte merkez bankalarından gelecek açıklamalar da dikkatle izlenecek.

Dalgalı seanslar yaşanabilir


Borsa İstanbul'da endekste gelecek haberlere odaklı dalgalı seanslar yaşanabilir. Orta vadede 85 bin hedef seviyemiz geçerliliğini koruyor. Endekste teknik olarak 82 bin 500 seviyesinin üzerinde kalındığı takdirde trend yönü yukarı gözüküyor. Para piyasalarında salı yayınlanacak IMF'nin 'Dünya Ekonomik Görünüm Raporu' ve Yunanistan'ın 1.4 milyar euro tutarında tahvil itfası dikkat çekiyor. Ayrıca Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) petrol piyasası raporları da yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecek.

Para piyasalarında salı yayınlanacak


IMF'nin 'Dünya Ekonomik Görünüm Raporu' ve Yunanistan'ın 1.4 milyar euro tutarında tahvil itfası dikkat çekiyor. Ayrıca Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) petrol piyasası raporları da yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecek.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


26 Mayıs’ta başlayacak


Soru: Ereğli Demir Çelik temettü ödemesine ne zaman başlayacak? Ahmet MERTOĞLU/İstanbul Cevap: Eregli Demir Çelik temettü ödemesine 26 Mayıs 2015'te başlayacak. Geçen haftalarda gerçekleşen genel kurulda onaylandığı üzere Eregli Demir Çelik 26 Mayıs 2015 tarihinden itibaren temettü dağıtımına baslayacak. Dağıtılacak temettü hisse başına 0.4 TL (brüt) olarak belirlendi ve kapanışa göre yüzde 9.9 temettü verimine denk geliyor.

Yatırımlara hız veriyor

Soru: Migros ile ilgileniyorum. Şirketle ile ilgili son bilgiler hakkında bilgiler nedir? Mehmet YÜREKLİ/İstanbul Cevap: Migros ile ilgili son gelişme mağaza sayılarını artırması ile ilgili olarak bulunuyor. Şirket Mart'ta 19 adet satış mağazası açtı. Şirket 4 adet Migros, 14 adet Migros Jet ve 1 adet Ramstore formatında toplam 19 adet satış mağazası Mart'ta hizmete açtı. 31 Mart 2015 itibarıyla şirketin mağaza sayısı yurtiçinde 1.182 (1.158 süpermarket ve 24 hipermarket), yurtdışında iştirakleri vasıtasıyla 45 olmak üzere toplam 1.227'dir.

Bedelsiz artırım kararı verdi

Soru: İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hissem var. Bedelsiz haberleri var. İçeriği hakkında bilgi verir misiniz. Deniz ŞİMŞEK/İstanbul Cevap: İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, 680 milyon 400 bin TL olan mevcut sermayesini 746 milyon TL’ye bedelsiz olarak artırmak için karar aldı. Ayrıntılı açıklamaları Kamuyu Aydınlama Platformu (kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Yukarı hareket için hacim şart

Soru: Vestel Beyaz Eşya hissesini kısa vade için almıştım. Henüz kâra geçemediğim için satmadım. Kâr payı dağıtacakmış. Hem hissede trend yönü hem de kâr payı ile bilgi verir misiniz. GüngörATAKAN/İstanbul Cevap: Vestel Beyaz Eşya, 1 TL nominal değerli pay için brüt 0,5517000 TL, net 0,4689000 TL kâr payını 4 Mayıs 2015'te dağıtılmasına karar verdi. Şirketin trend yönü ise kısa vade için yatay gözüküyor. Yukarı hareketlerde işlem hacmi desteği önemli gözüküyor.

Orta vade için takip edin


Soru: TAV Havalimanları hissesini 2 aydır tutuyorum. Şirketle ilgili son bilgiler hakkında bilgi verir misiniz. Cihan KARACALAR/İstanbul Cevap: TAV Havalimanları Holding'in birinci çeyrek yolcu trafiği yüzde 8 oldu. TAV’ın Mart'ta yolcu trafiği yüzde 8.6 olarak gerçekleşirken, birinci çeyrek büyümesi yüzde 6.8 seviyesinde kaldı. Mart'ta İstanbul (yüzde 8), Makedonya (yüzde 25) ve İzmir (yüzde 12) havaalanları büyüme kaydederken, Medine (yüzde 2) ve Tunus (yüzde 11) daralma göstererek konsolide rakamları aşağı çekmiş oldu.

Bankalara yetki verdi


Soru: Sabancı Holding'te Kordsa ile ilgili gelişmeler olmuş. İçeriği hakkında bilgi verir misiniz. Cenk ÖZDEMİR/İstanbul Cevap: Sabancı Holding, Kordsa’nın yüzde 25’ini kurumsal yatırımcılara satıyor. Bu çerçevede holding belirli yatırım bankalara yetki verdi. Mevcut piyasa değerinden 100 milyon dolar gelir yaratma potansiyeli taşıyan işlem, şirketin holding seviyesindeki 83 milyon dolarlık net borcu da nakite çevirecek hacimde bulunuyor. Holdingin Sasa satışıyla beraber esas faaliyet konusu olmayan kârsız işlerden kısmı veya tam olarak çıkıyor olması olumlu gözüküyor.

KAP’tan takip edin

Soru: Tümosan Motor yeni şirket kurmuş diye bilgi aldım. Konu hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz. KAP'a bir açıklama yapılmış. İçerik nedir? Can DARICA/İstanbul Cevap: Tümosan Motor, savunma sanayi alanında faaliyet göstermek üzere Tümosan Savunma unvanlı bir şirket kurdu. Şirketten konu ile ilgili KAP'a yapılan açıklamaya göre; 'Savunma Sanayi alanında faaliyet göstermek üzere sermayesinin tamamı Tümosan Motor ve Traktör'e ait olacak şekilde Tümosan Savunma Sanayi ünvanlı, başlangıç sermayesi 1 milyon TL olarak belirlenmiş bir anonim şirketi kuruluşuna ilişkin gerekli prosedürler tamamlanarak şirket kurulum işlemi gerçekleştirilmiştir. Kamuyu Aydınlatma Platformu sitesinden gelişmeleri takip etmenizde fayda var.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder