Tamer Heper Ortak yerdesiniz
HABERİ PAYLAŞ

Ortak yerdesiniz

Dört bloktan oluşan bir sitede işyeri kiraladım ve restoran açtım. Ancak site yönetimi dükkanın önüne masa koymama izin vermiyor. Dükkan sahibi ise “Geçişi ve girişi engellemedikçe yönetim buna karışamaz” diyor. Buna yönetim mi karışır belediye mi? * S.K.

[[HAFTAYA]]

Kat mülkiyetinin tesis olunduğu bir sitede bağımsız bölüm alanları dışında kalan alanlar ortak alandır. Bağımsız bölüm malikleri veya bunları kullanan hak sahipleri (örneğin kiracılar) kendi bağımsız bölümlerinin dışında kalan alanları yani ortak alanları amacına aykırı olarak kullanamaz.

Haberin Devamı

Bu yerler ancak varoluş amacına uygun olarak kullanılır. Bazı durumlarda ortak alanların bir bağımsız bölüme tahsisi mümkündür ve bu durum yönetim planında görülür. Şayet sizin dükkanınız için, böyle bir tahsis yok ise dükkanın önünü işgal edemezsiniz. Peki bu işgale yönetim mi karışır, belediye mi? Site içi yollar umumiyetle belediyeye terk değildir.Sitenin ortak alanıdır.

Bu halde yönetimle muhatap olursunuz. Ancak burada küçük bir detaydan söz edeyim. Yönetim müdahalenin meni ve eski hale getirme konusunda kendi insiyatifi ile hareket edemez, bunun için kat malikleri kurulundan yetki alması gerekir. Şayet masa koyduğunuz yer sitenin ortak alanı olmayıp da umuma açık bir yol olsaydı bu halde belediyenin müdahalesi söz konusu olacaktı ve belki de bir miktar ecrimisil yani işgal bedeli ödeyerek masa koyabilecektiniz. Bu hususu bir araştırın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder