Tamer Heper Otoparklar nerede?
HABERİ PAYLAŞ

Otoparklar nerede?

Haberin Devamı

Ana cadde üzerinde bir binada oturuyorum, önümüz kaldırım. Bizler araçlarımızı binaya dik durumda kaldırıma park ediyoruz. Bitişik bina önüne, burası binaya aittir diye bir yazı koymuş başka araçların park etmesine sıcak bakmıyor hatta görevli ile biraz takışıyoruz. Bu onların hakkı mı? E.E.

Şu işi bir türlü halledemedik. Birbiri üzerine binen binalar yapıyoruz ama “Burada oturanlar araçlarını nereye park edecek?” diye sormuyoruz. Bir zamanlar her binaya otopark yapılması mecburiyeti getirilmişti. Sonra ne oldu hepimiz biliyoruz, belediyeler proje safhasında otopark için para aldı, binalardaki otopark alanlarına daire yapılmasına izin verdi. Bunun gerekçesi şu idi: “Aldığımız paralarla size otopark yapacağız”. Peki nerede o otoparklar? Onlar olaydı bu ihtilaflar olur muydu?

[[HAFTAYA]]
Bu paralar ne oldu hiç kimse bilmiyor, ama vatandaş aracını park edecek yer bulamıyor. İşte sizin örneğiniz. Şimdi şu noktaya dikkat edelim. Bazı binaların önünde binaya ait alan kalır. Bazı binalar ise tam parsel sınırında yapılır. Önü kamu malıdır, yani caddedir veya kaldırımdır. Sizinkine bakıldığında binanın önünde, bu binaya ait parsel kaldı ise bu alan o binanın malıdır ve siz o binaya ait alana araç park edemezsiniz. Buna mani olabilirler. Ancak bina parsel sınırında yapılmış ise ve önünüz yani kaldırım kamu malı ise herkes gibi siz de aracınızı boş bulduğunuz yere park edersiniz. Burada bir sorun yaşanacak ise komşu ile değil belediye ile yaşanacaktır.

Eşiniz işçi

2005’te bir apartmana kira sözleşmesi ve boş bono imzalayarak girdik. Benim başka işlerde çalışmama izin verdiler, eşim ise her gün binada oturanlara servis yapıyor, çöp topluyor, temizlik yapıyor. Bize çıkış verirlerse haklarımız nelerdir? E.G.

Sizin anlattığınız bir iş hukuku ilişkisi. Eşiniz binada kapıcılık görevi yapıyor. Buna haricen konulan isim ne olursa olsun bu bir iş hukuku ilişkisidir ve İş Kanunu’ndan yararlanma hakkınız vardır. Burada ilişki sizinle değil eşinizle kurulmuştur. Sizin eşinizi bir gün işten ayırırlarsa elbette o günün şartlarına göre iş mevzuatından kaynaklanan, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve sair haklarını talep etme hakkı olacak. Gerçekte iş sözleşmesinin yazılı olması gerekir ama yazılı yapılmayan hallerde bu haklardan feragat ettiğiniz anlamı çıkmaz, bu hallerde eşiniz yasada yazılı haklardan istifade eder. Boş bono konusunda ise şimdiden iadesini isteyebilirsiniz ancak bononun üzerindeki unsurlara bakmadan geçerli bir bono yani kambiyo senedi olup olmadığını söyleme imkanı yok, peşin peşin ve boş olarak alınan bu bononun iyi niyet kuralları içinde alındığını kabul etmek mümkün değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder