Tamer Heper Oylamaya gerek yok
HABERİ PAYLAŞ

Oylamaya gerek yok

16 daireli binada oturuyorum. Binamız depremden sonra hasarlandı. Bazı daire sahipleri müteahhide vermeyi istiyor, bazıları buna karşı. Bir iki müteahhit bu işe talip ama ben başta olmak üzere karşı çıkıyoruz. Çünkü binayı yıktıktan sonra bizlere küçük daire vermeyi teklif ediyorlar. Ben ise binayı güçlendirelim diyorum. Ne yapmam lazım? Y.E.

Okuyucumun sorusu çok ama çok önemli bir mesele. Düşünebiliyor musunuz, bugün yarın, 1999 depreminden daha şiddetli bir deprem İstanbul’u tehdit ediyor. Körfez’de olan bir deprem İstanbul’daki bir binada hasar meydana getirmişse İstanbul’un çok yakınında olan bir deprem neler yapar? Yaklaşık otuz senedir yapmakta olduğum bilirkişilik nedeni ile sayısız eve girip çıktım. Çok açık söyleyeyim ki tüyler ürpertici bir durumumuz var. Bu kadar kontrolsuz bir şehir olamaz. Diyebilirim ki neredeyse kaçak olmayan binaya rastlamadım. Bu binalar nasıl yapıldı? Kontrol mekanizması bu arada ne iş yaptı? Bu kadar kaçak veya proje dışı kontrolsuz bina asla yönetim kadrosunun göz yumması olmadan yapılamaz. Şimdi kara kara düşünüyoruz “Deprem yakın ne olacak?” diye. İşte sözüm ona bir çözüm getirildi. Kanun diyor ki: Acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğu mahkemece tespit edilmiş olması halinde bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. Yani sizin düşünceniz, güçlendirme talebiniz mahkeme marifeti ile tespit edilmelidir. Bu halde oylamaya bile gerek yoktur, güçlendirme yapılacaktır. Ancak tatbikatta bir aksaklık gördüm. Mahkeme, güçlendirme projesinin yapımı işini davacıya yükledi, ondan sonra nihai kararını vereceğini bildirdi. Bu, davacının gücünü aşacağından bir yerde dava tıkandı. Oysa kanunun sonraki maddesinde güçlendirme giderinin arsa payı oranında yapılacağı yazılı. Yani vatandaşın hayatını kurtarmak adalet sistemi tarafından da engellenmemeli, kolaylaştırılmalı.

Haberin Devamı

Siz de borçlusunuz

Dükkanım kirada. Kiracım kira bedellerini muntazam ödüyor ama öğrendim ki sözleşmede kendi sine ait olduğu yazılı olmasına rağmen aidatları ödemiyormuş. Yönetim de tahsilat için avukata başvurduğunu ve beni icraya vereceklerini söylüyor. Sözleşmemde kiracıya ait olduğu yazılı olduğu halde aidat için beni icraya verebilirler mi? T.S.

Haberin Devamı

Apartman ortak giderlerinden içinde oturanla birlikte malik de müteselsil olarak sorumludur. Müteselsil sorumluluk demek, alacaklının ister kiracıya isterse malike başvurabilme durumu demektir. Hatta ikisine birden başvurabilir, kimde para bulursa ondan alır demektir. Yani siz de sorumlusunuz ve size başvurabilirler. Sizin kira sözleşmenizde kiracının sorumlu olacağı ibaresi sizinle kiracınız arasındaki ilişkidir. Şayet bu para sizden alınırsa siz sözleşmenizdeki bu hükme dayanarak ödediğiniz parayı kiracınızdan alacaksınız. Kiracınız yerine ödemeyi yapıp ondan sonra kendisinden talep etmek sanki daha mantıklı geliyor. Zira ödenmeyen her ay için yüzde 5 gecikme tazminatı çalışıyor, aklınızda bulunsun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder