Özlem Denizmen Para Durumu
HABERİ PAYLAŞ

Kredi kartı borcu nasıl ödenir?

Kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı 100 bini geçti. Herkeste bir panik. Sakin olun! Kredi kartı, doğru kullanıldığı zaman hayatımızı kolaylaştıran bir ÖDEME ARACI. Ama herkes için değil..

Bazıları zengin, bazıları fakir bu durum değişebilir

Tam dört yıldır sorularınızı cevaplıyorum. Hepinizden soru alıyorum. Sorunların çoğu kredi kartıyla ilgili. İşte size doğru kredi kartı kullanımı için reçeteler...

1. REÇETE

Kart sayısını azalt

AHMET: “7 tane kredi kartım var.” Forbes, Mart ayında Türkiye’nin zenginlerini açıkladı. Fiba Holding’in sahibi Hüsnü Özyeğin üçüncü sırada. Onun iki tane kredi kartı varken senin neden 7 tane? En fazla 2 kredi kartın olsun. O da birinin manyetik alanı bozulur ya da çalınır diye. Yedek yani. İki karta birden borç yapmak için değil. Ben de 2 kart kullanıyorum ve yetiyor. Sana da yetsin.

Haberin Devamı

2. REÇETE

Peşin alıp taksit taksit ödeme

MENEKŞE: “Taksitle alıp, dolabımı yeniliyorum.” Alacakların için “İSTEK Mİ? İHTİYAÇ MI?” diye kendine sordun mu hiç? Parayı yönetmenin birinci kuralı, gelirden çok harcamamak. Kredi kartı, 40 güne kadar faizsiz para kullanma imkanı veren bir ÖDEME ARACI, borçlanma değil! Kredi kartıyla aldığın ne varsa son ödeme tarihine kadar ödemen gerek. “Ayda 10 liraya geliyor, nedir ki?” diyerek biriken taksitlerle baş edilmez. Beyaz eşya, mobilya gibi yüklü miktarlar için taksitli alışveriş doğru. Ama düşük rakamlar için taksit sadece kendini kandırmak, alışverişe bahane yaratmak oluyor. Devir, tasarruf devri. ‘Taksitle alıyorum’ diye 5’inci ayakkabını almana gerek yok.

UNUTMA Adını unut, kredi kartının son ödeme tarihini unutma. Hem faiz ödersin hem de kredi notun zarar görür. Bunun için kendine göre son ödeme tarihini belirle. Tarih uygun değilse, ara bankanı ve hesap kesim tarihini değiştir.

3.REÇETE

Paran kadar limit

DEMİRHAN: “Kendimi güvencede hissediyorum. Param olmasa da kartımı kullanıyorum.” Limitin kadar zengin değilsin. Kredi kartı limitin çok olunca, paran çok oluyor mu? Hayır. Limitin, gelirinle doğru orantılı olsun. Bankalar gelirinin 4 katı kadar limit verebilir yasal olarak. Yani 1500 lira gelirin varsa 6000 lira limitin olabilir en fazla. Eğer “Ben kendimi tutamam, harcarım” diyorsan düşür limitini. Sen kendini tutamıyorsan, limitin seni tutsun.

Haberin Devamı

SOR Kredi kartı kullanımı sonucunda kazandığın puanları kullanmak için kasiyerin sormasını bekleme. Sen sor ve kullan.

4. REÇETE

Acil durum fonun olsun

SÜLEYMAN: “İhtiyacım olduğunda borç istemek yerine, nakit çekiyorum.” Kredi kartından nakit çekilmemesini öneriyorum. Çünkü nakit çektiğinde hem bu işlem için hem de parayı kullandığın için günlük faiz ödersin. Neden bunları ödeyesin? Onun yerine kendine acil durum fonu oluştur. Yani işsiz kalsan, evini su bassa, hastalansan ve çalışamasan, insanlık hali her şey başımıza gelir, senin ihtiyaçlarını 3 ay karşılayacak kadar parayı kenara koymaya bak. ‘Para yok, nasıl olacak?’ deme. Az da olsa başla biriktirmeye. Lazım olduğunda babana ya da bankaya gitmediğinde kendini iyi hissedeceksin.

Haberin Devamı

5. REÇETE

Nakit yerine banka kartı

SEMA: “Nakitle dolaşmak istemiyorum.” Nakit kullanmamak bir tercih. Ben daha önce 1 ay sadece nakitle, 1 ay da sadece kredi kartıyla yaşadım. Her ikisinin de avantajları ve zorlukları var. Şayet nakit kullanmamak için kredi kartı taşıyorsan, onun yerine ‘debit kart’ yani banka kartı kullan. Hem paran kadar harcarsın hem de hesabındaki paran güvence altında olur.

6. REÇETE

Yalın kartı düşün

MUZAFFER: “Sadece faturalarım için kullanıyorum.” Kredi kartıyla fatura ödemek avantajlı olabilir. Puan kazanabilirsin. Bazı bankalar otomatik ödeme talimatı vermen halinde kredi kartı aidatı almıyor. Bankanın sunduğu imkanları kullan. Bir de ‘Yalın kart’ var ki yeni tüketici yasasıyla girdi hayatımıza. Bu kartların taksit yapma özelliği yok ama kart aidatı ödenmiyor. Bir seçenek olarak düşün. Harcama olmadan ekonomi büyümez. Bütçe yaparak ve planlı olarak harcama yapmak kaydıyla. Ve para harcarken birikir. Önce birikim parasını ayır kenara, sonra başla harcamaya.

DİKKAT

Kredi kartına yılda 3 kez asgari ödemenin altında ödeme yaparsan kartın nakit çekime kapanır. Kart borcu kapanana kadar limitin artmaz

GÜNÜN SORUSU

MUTLULUĞU PARAYLA SATIN ALAMAZSIN

SORU: Özlem Abla, 28 yaşındayım. Aylık 3500 lira maaşım var. Borcum yok ama para da biriktiremiyorum. Çünkü alışveriş delisiyim. Kendime yeni bir şey aldığımda, yenilenmiş gibi hissediyorum. Kendimi nasıl değiştirebilirim? Arzu

CEVAP: Dünyada yapılan araştırmalar gösteriyor ki kadınlar en çok güven duygusuna ve ilgi görmeye ihtiyaç duyuyor. Aldıkları eşyalarla kendilerini yani kimliklerini tamamladıklarını düşünüyor. Marka çanta satın aldığında statü satın almak gibi. Zaman zaman başkalarının hayatına özenerek alışveriş yapıyor insanoğlu. Oysa satın alınan bir eşya ile elde edilen mutluluk geçici. İlk olarak değişmeyi istemen ve ikinci olarak da ne için para biriktireceğini belirlemen gerek. Bu; ev, tatil, hobi, dünya seyahati, özetle seni mutlu edecek her şey olabilir. Kendini kıyafetlerle değil, yeteneklerinle var etmeyi dene. Sen özelsin ve çok değerlisin. Seni olduğun gibi sevenlerle doldur çevreni. Sağlık, sevgi ve para ile kal.

[[HAFTAYA]]

Sıradaki haber yükleniyor...
holder