Tamer Heper Paran yoksa hapse gir
HABERİ PAYLAŞ

Paran yoksa hapse gir

Haberin Devamı

Eşim Nisan 2011'de eşyasını toplayıp evden gitti. Bir süre sonra boşanma davası açtı ve aleyhime nafaka tayin olundu. Daha sonra işime son verildi. Ama buna rağmen nafakayı ödeyecekmişim? İşsizim, parayı nereden bulayım? 'Ödemezsen hapise girersin' dediler doğru mu? Her söylenene güvenmiyorum doğruyu sizden öğrenmek istedim. A.G.

Ne yazık ki doğru, mantık kabul etmiyor ama böyle. Nafaka konusundaki tutarsızlığı yeni yazmıştım. Köşemi takip ettiğinize göre okumuşsunuzdur. Eski sistem değiştiği halde mantık değişmedi. Mantığın değişmesi gerektiğini söyleyen kanun tam on yıl önce çıkmıştı ama on yıldır eski sistem gidiyoruz. Her boşanma davasında mutlaka erkek kadına nafaka öder diye bir sistem kalmadı ama hâlâ her boşanma davasında erkek kadına nafaka ödüyor. Erkeğin hiç geliri yoksa bile asgari ücretten gelir elde ediyor kabul edilip buna göre nafaka tayin olunuyor.

[[HAFTAYA]]

Peki sizin gibi işsiz ve ödeme gücü yoksa? Bu halde de hapise giriyor. Böyle bir mantık olur mu? Üstelik ülkemizdeki işsizlik problemi herkesce malum, hiç kimsenin “Sen de tembellik etme git çalış” diyecek hali yok. Böyle denildiğinde vatandaşın yanıtı hazır: “Bana iş buldun da ben mi çalışmadım”. Doğru söze ne denir! Masa başında karar vermek kolay, insanlar biraz başını masadan kaldırıp ülke gerçeklerine bakmalı. Bir kimseye, “Para kazanamıyorsun, o halde gir hapse” denilemez, bu mantıkta adalet yoktur. Siz olsa olsa bu durumda işsiz kaldığınızı ileri sürüp nafakada indirim talep edebileceksiniz. Edin bakalım ne karar verilecek?

Eşine iyi baksın

Bir akrabamın eşine iyi bir miras kalacak. Ancak akrabam ağır bir hastalıkla pençeleşiyor. Önce ölürse eşinden gelebilecek mirastan mahrum kalır mı? A.A.

Doğrusu okuyucumun sorusu tam bir bulmaca. Miras konularında yanıt çok zor. İşte örnek bu soru. “Arkadaşımın hanımına miras kalacak” diyor. Yani miras bırakacak olan henüz ölmemiş. Bir insanın ne zaman öleceğini nereden biliyoruz ki yakında miras kalacağını bilelim. Sonra kendisinin hanımı da ölebilecek, ne zaman? Evet bir gün hepimiz öleceğiz ama ya zamanı? Sonra bahsettiği akraba ile eşinin aile ilişkisi nedir? Kim kimdir? Bunu bilmeden yanıt vermek kahve falı gibi. Ama ben yine de kabaca bir şeyler söyleyeyim. Eşe bir akrabasından miras kalacak ise ve eş daha önce ölmüş ise ölenin eşine miras kalmaz. Yani arkadaşınız eşinin sağlığına çok çok dikkat etsin, iyi tedavi ettirsin, gözü gibi baksın ama unutmasın ki kimin önce öleceğini kimse bilmiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder