Esra Karayel Piyasalar diken üzerinde
HABERİ PAYLAŞ

Piyasalar diken üzerinde

Haberin Devamı

Amerika verileri, Fed açıklamaları ve Yunanistan konusu borsalarla birlikte endekse de satışları getirdi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Küresel piyasalar, Amerika verileri ve Merkez Bankası Fed’in etkisinde kaldı. Güçlü ekonomik verilerle dolar güç kazanırken Borsa İstanbul’da endekse kâr satışları geldi. Fed’in faiz artırım mesajları ve Yunanistan’da erken seçim konusu yönü aşağı çeviren önemli gelişmeler oldu.

Petrol fiyatları düşüyor

Borsa İstanbul’da endeks dış borsalardaki düşüşe göre daha güçlü duruyor. Bunun nedeni ise petrol fiyatlarının düşmesi ve ekonomik verilere olumlu yansıması. Endeks dalgalı seyirle geçirdiği haftayı 83 bin 226’dan kapanış yaptı. Para piyasalarında Amerika verilerinin iyi açıklanması etkiliydi. Dolar piyasalarda güç kazanırken Türk Lirası değer kaybetti. Hafta boyunca sert ve dalgalı seyir izleyen dolar/TL Cuma günü 2.29 seviyesinden kapanış yaptı. Yurtiçinde ise cari açık Ekim verisi (2.027 milyar dolar) takip edildi. Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle gerilemesi olumlu gözüküyor.

Bonoda seyir sancılı


Tahvil ve bonoda sancılı seyir vardı. Piyasada iki yıl vadeli gösterge (24 Şubat 2016) vadede faizler, en düşük yüzde 8.13’ü gördü. Haftayı ise yüzde 8.28’den kapattı.

[[HAFTAYA]]

Yatırımcıların Fed’in toplantı sonrası açıklamalarını yakından takip etmelerinde fayda bulunuyor


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Yatırımcılar bu hafta iki gündem maddesini yakından takip etmeli. Fed’in toplantısında faiz konusunda açıklamaları yönde etkili olacak. Diğer önemli gündem maddesi ise Yunanistan’ın erken seçime gitmesi olarak bulunuyor. Endekste yönde gelişmeler belirleyici olacak.

Önemli destek 82 binde

Fed faiz artırım sinyali verirse ve Yunanistan erken seçim kararı alırsa, endekse satışlar gelir. Bu senaryoda önemli destek 82 binde. Faiz artırım sinyali gelmez ise kademeli yükseliş devam eder. Düşüşler ise alım fırsatı olarak değerlendirilmeli. Para piyasalarında gözler Fed açıklamalarında olacak. Amerika verileri takip edilecek. Tahvil ve bono piyasasında satıcılı seyir devam edebilir. İki yıl vadeli gösterge (24 Şubat 2016) vadede faizlerin yüzde 8.20-8.50 aralığında seyir izlenmesi muhtemel gözüküyor.

Dolar 2.34’e doğru

Piyasalarda Fed faiz sinyali gelir ve Amerika verileri güçlü açıklanmaya devam ederse dolar/TL, kısa vadede 2.34 seviyesine doğru hareket edebilir. Dolar/TL’de ise destek 2.27 seviyesinde.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Kısa vade için yön yatay gözüküyor

Soru: Oylum Sınai Yatırımlar hissem var. Şirketin yeni bir anlaşma yaptığını duydum. İçeriği hakkında bilgi istiyorum. Hissede teknik olarak kısa vade için yönü söyler misiniz? Cenk ER/İstanbul Cevap: Oylum Sınai Yatırımlar, 2014-2015 yılı iç piyasa satış stratejisi çerçevesinde temasta olduğu ulusal zincirlerden Metro Grosmarket ile bölgesel çalışma konusunda anlaşma sağlandı. Açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz. Hissede teknik olarak yön yatay bulunuyor.

Görüşmelere başladı

Soru: Mert Gıda’yı takip ediyorum. Hollandalı bir şirketle görüşmeler olmuş. İçeriği nedir? Anlaşma yapıldı mı? Teknik olarak yön nedir? Turgut GÜNAY/İstanbul Cevap: Mert Gıda faaliyetlere başlaması kapsamında Hollanda merkezli RoadSoft International firmasıyla Türkiye distribütörlügü için görüşmelere başladığını ve ilk görüşmelerin olumlu geçtiğini açıkladı.

Olumlu etkisi uzun vadede olacak

Soru: Soda Sanayi’deki satış işlemleri hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz? Yücel TAN/İstanbul Cevap: Anadolu Cam, portföyünde bulunan yüzde 15.8 ve Trakya Cam yüzde 10.8 oranındaki Soda Sanayi paylarının satış fiyatının uygun olması durumunda tamamını talep toplama yöntemiyle yurtiçi ve yurtdışı nitelikli yatırımcılara satılmasına karar verildiğini açıkladı. Satış süreci hisse üzerinde kısa vadede baskı oluşturabilir. Ancak uzun vadede halka açıklık oranı ve likiditenin artacak olmasından dolayı etkisi olumlu olacaktır.

Gelişme sermaye hakkında

Soru: Frigo Pak hissem var. Kısa vade için almıştım. Ama istediğim primi yapmadı. Son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Hakkı ŞENGÜL/İstanbul Cevap: Frigo Pak Gıda ile son gelişme sermayesi ile ilgili bulunuyor. Şirketin fon çıkışı gerektirmeyecek şekilde, şirketin 26 milyon TL olan şirket çıkarılmış sermayesinin tamamı geçmiş yıl zararlarından mahsup edilmek suretiyle 21 milyon TL azaltılarak 5 milyon TL’ye indirilmesi dolayısıyla Sermaye Piyasası Kurulu’na yapılan başvurusu sonuçlandı. Frigo gerekli izni aldı.

Önlisans başvurusu var

Soru: Zorlu Enerji’nin son başvurusu hakkında bilgi verir misiniz? Bir süredir takip ediyorum. Hakan CEM/İstanbul Cevap: Zorlu Enerji, yüzde 100 hissesine sahip olduğu Zorlu Jeotermal Enerji Elektrik Üretimi, Manisa’da kurmayı planladığı 30 MW kurulu güce sahip olacak Alaşehir 3 Jeotermal Enerji Santrali projesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na önlisans başvurusunda bulundu. Orta vade için gelişmelerle birlikte hissenizi takip etmenizi tavsiye ederim.

Hedefleri orta vade için olumlu

Soru: Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından hedefler açıklanmış. Son gelişmeler nedir? Ali Kerim ÜSTÜN/İstanbul Cevap: Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kardeş şirketi Torunlar Gaz, 2015’te halka açılıyor. Torunlar üst düzey yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre Torunlar Gaz 2015’in ikinci yarısında halka açılacak. Şirketin halka arzın ardından ise elektrik üretim ve dağıtımına odaklanması planlanıyor. Ayrıca açıklamaya göre yakın gelecekte satın almalar da planlar arasında bulunuyor.

Açıklamalarla birlikte izleyin

Soru: İş Bankası C ile ilgili yeni haberler nedir? Hisseyi iki aydır izliyorum. Henüz satmadım. Yazılarınızda dediğiniz gibi orta vadeli yatırım yaptım ve hedef fiyatıma henüz gelmedi. Murat TURKEL/İstanbul Cevap: İş Bankası ile ilgili güncel gelişme kredi temin etmesi konusunda bulunuyor. Banka, yurtdışı havale akımlarına dayalı 250 milyon dolar tutarında seküritizasyon kredisi temin etti. Kredi, kadın girişimciler ve kalkınmada öncelikli yörelerde faaliyet gösterenler dahil olmak üzere, küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansman ihtiyacının karşılanmasında kullanılacak.

Teslimatlar önümüzdeki sene

Soru: Otokar’ın aldığı son sipariş hakkında bilgi verir misiniz? Cem ŞAHİN/İstanbul Cevap: Otokar, İç Güvenlik Birimleri’nin ihtiyacı olan 4x4 Taktık Tekerlekli Zırhlı araçların tedariğini kapsayan 161.9 milyon TL yeni sipariş ile ilgili anlaşma imzaladı. Teslimatların 2015-2016 yılları içinde partiler halinde tamamlanması planlanıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder