Tamer Heper Prim gün sayısı önemli
HABERİ PAYLAŞ

Prim gün sayısı önemli

1994 yılından beri vergi mükellefiyim, şu sıralar sigortalı çalışıyorum. Fakat hiçbir zaman sigortaya bildirilmedim. SGK’ya gittim, müdür benim dava açmam gerektiğini söyledi. Bu ne davasıdır? Nerede açılır? K.N.

Sigortalı olarak çalışanların sigortalı olmaktan kaynaklanan hakları var. Biliyorsunuz bunların başında emeklilik hakkı ve emeklilik maaşı geliyor. Her ne kadar büyük çoğunluktaki emekliye öyle dişe gelir bir emekli maaşı ödenmiyorsa da yine de bir ekmek parası ödeneceği için tabii ki önemlidir. (Dişe gelir emekli maşı alan küçük bir kesim var, örneğin milletvekilleri. Vekil, asil olan vatandaştan kat kat fazla emekli maaşı alır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Asilden fazla hakka sahiptir, bu nasıl bir tersliktir şimdiye kadar kimse izah edememiştir. Zira kural şudur, vekil ancak asilin verdiği kadar hakka sahip olur, yani onun sahip olduğu hakkı aşamaz, ama bizde tam tersi oluyor, işte anlatmak istediğim bu.) Yani ilk sigortaya başvuru tarihi ile prim gün sayısı büyük önem kazanmaktadır. Dolayısı ile sizin de prim gün sayınızı hesaplayabilmek için sigortalı günlerinizin tescil olunması lazımdır. Bunun için iş mahkemesinde sigortalılığın tespiti için dava açmanız gerekir. Size müdürün söylediği bu davadır. Şayet iş değiştirmişseniz, iş akdinin bitiminden itibaren beş yıl içinde bu davayı açmanız gerekecektir.

Tazminat olarak alacaksınız

Eşim evlilik nedeni ile süresi içinde işinden ayrıldı, kıdem tazminatı ve fazla mesai ücretlerini gecikmeli olarak aldı. Ancak kullanmadığı izinler vardı bunlar ödenmedi. Mail yolu ile talep edildi ama yanıt gelmedi. Bunların tahsili mümkün mü? Mümkün ise ne yolla alınır? M.Ö.

Bir işçi işyerinde çalışmakta iken, kullanmadığı izinleri yine izin olarak kullanır. Ancak işten ayrıldıktan sonra izin kullanamayacağına göre bu parasal olarak kendisine ödenir. Dolayısı ile bir para alacağı doğmuştur. Sizin talebinize rağmen ödenmediğine göre sulhen alma ihtimali kalmamıştır, dolayısı ile iş ihtilaflı hale gelmiştir ki bu da bir dava konusu olacağı anlamına gelir. Eşinizin yapacağı şey iş mahkemesinde dava açarak kullanmadığı izin günlerinin parasını talep etmektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder