Esra Karayel Rüzgar borsadan yana
HABERİ PAYLAŞ

Rüzgar borsadan yana

Küresel piyasalarda olumlu hava ve yurtiçinde ekonomik verilerin iyi gelmesi endekste yukarı hareketi destekliyor.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks geçen hafta da öngördüğüm gibi dalgalı seanslarla birlikte yükselişine devam etti. Teknik göstergelerle birlikte açıklanan ekonomik verilerin iyi gelmesi, yükselişi destekledi. Endeks Cuma gününü 75 bin 563 puan seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

[[HAFTAYA]]

Ekonomik veriler iyi geldi

Mart ayı sanayi üretim verisinin beklentilerden çok yüksek gelmesi (yüzde 4.2) piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Borsa İstanbul, gelişmekte olan ülkeler liginde en çok kazandıranlar arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Para piyasalarında yurtdışı tarafında Avrupa Merkez ve İngiltere Merkez Bankaları’nın toplantı sonuçları takip edildi. Her iki bankada beklentiler dahilinde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Yurtiçinde ise açıklanan veriler, Türk Lirası’nı güçlendirdi.

Faizde düşüşe devam

Tahvil-bono piyasasında geçen haftaki yazımda öngördüğüm gibi gösterge vadede (24 Şubat 2016) faizler, yüzde 9.07 seviyesine geriledi. Yabancı girişleri ile TL güçlenirken Dolar/TL ise 2.08 seviyesine geriledi.

Borsa İstanbul’da gelebilecek olası kâr satışları uzun vadeli yatırım için alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel borsalarla birlikte endeks de yukarı hareketine devam ediyor. Beklentilerden iyi gelen ekonomik verilerle, Türk Lirası’nın istikrar kazanmaya başlaması, yükselişin devam edeceğini gösteriyor. Olası geri çekilmeler, uzun vadeli yatırım için alım olarak değerlendirilebilir.

Göstergeler olumlu

Endekste teknik olarak göstergeler, orta vadede 77 bin 300 seviyesinin test edilebileceğini gösteriyor. Bu hafta 76 bin 100 seviyesi ara direnç. Hacim desteği ile kırıldığı takdirde yukarı harekete devam.

verilerin iyi gelmesi ve Merkez Bankaları tarafında olumlu açıklamaların yapılması, faizlerde düşüş trendini devam ettirebilir. Rusya-Ukrayna gerginliğinin de azalmasıyla yaşanan rahatlama bu trendi destekliyor.

Dış gelişmeler izlenecek

Haberin Devamı

Tahvil faizleri açısından yurtdışı piyasalardaki gelişmeler izlenmeye devam edilecek. Dolar/TL’de destek seviyesi 2.05 olarak gözüküyor. Faizlerde ise yüzde 9.04 seviyeleri görülebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Yayla Enerji Üretim ile ilgileniyorum. Olumlu gelişmeler var diye duydum. Bilgi verir misiniz? - Canberk AKTAN/İstanbul

Cevap: Yayla Enerji Üretim, Kayseri-Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi’nde bulunan ve yapımı devam eden ticari tesis inşaatına ilaveten, aynı proje kapsamında yer alan 35 odalı butik otel inşaatı için ruhsatını aldı. Butik otel 35 odalı olacak. Temel atma işlemlerine fiilen baslandığı açıklandı. Açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun internet sitesinden (www.kap.gov.tr) takip edebilirsiniz.

Cirosunda büyüme var

Soru: Tat Gıda hissem var. Gelen kârı siz nasıl yorumluyorsunuz? - Cemal ŞEN/İstanbul

Cevap: Tat Gıda 2014 yılı birinci çeyrekte 3 milyon TL kâr açıkladı. Ciroda yüzde 12 büyüme görülmesine ragmen, net kâr rakamı artan hammadde maliyetleri nedeniyle gerileyen faaliyet kârlılığının sonucu olarak yüzde 54 düşük gerçekleşti. Uzun vade için gelişmelerle birlikte takip etmenizi tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Kârı beklentilerin üzerinde

Soru: Tüpraş hissem var. Üç aydır tutuyorum. Kârı nasıl geldi? Ayrıntılı bilgi verir misiniz? - Mert ALKAN/İstanbul

Cevap: Tüpraş birinci çeyrek net kârını beklentilerin üzerinde açıkladı. Şirketin 511 milyon TL’lik net kârı geçen yılın net kârı olan 129 milyon TL’nin çok üzerinde gerçekleşti. Yüksek kârlılıkta 2013’ün ilk çeyreğinde 87 milyon TL olan ertelenmiş vergi gelirinin bu çeyrekte 285 milyon TL’ye ulaşması oldu. TL’deki değer kaybı ve stok kazançları nedeniyle yıllık kâr yüzde 122 yükseliş gösterdi.

İştirakinin kontrol payını aldı

Soru: Global Yatırım Holding yeni bir anlaşma imzaladı diye duydum. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi verir misiniz? - Serkan CAN/İstanbul

Cevap: Global Yatırım Holding, bağlı ortaklığı Global Liman, Royal Caribbean Cruises ile birlikte, Avrupa’nın en büyük yolcu limanı olan ve 1.8 milyon yolcu kapasiteli Barselona limanını işleten Creuers unvanlı şirketin toplam yüzde 43 hissesini devralmıştı. Global Liman, Creuers’in geri kalan yüzde 57 hissesini tek başına devralmak ve böylece Creuers’deki hisse oranını doğrudan ve dolaylı olarak yüzde 78.07’ye çıkartmak üzere bir ön protokol imzaladı. Gelişme olumlu gözüküyor.

Yeni mağaza açılışına devam

Soru: Migros’ta yeni mağaza açılışları oldu mu? Teknik olarak trend yönü nedir?

Cevap: Migros’ta yeni mağaza açılışları devam ediyor. Şirketin dört adet Migros ve 8 adet Migros Jet formatında 12 satış mağazası Nisan ayı içerisinde açıldı. 30 Nisan 2014 itibarıyla mağaza sayısı yurtiçinde 989, yurtdışında iştirakleri vasıtasıyla 40 olmak üzere toplam bin 29 oldu.

Bilançoların güçlenmesi gerek

Soru: 2011’de İhlas Ev Aletleri aldım. Ekim 2014’te de İhlas Holding aldım. Hep aynı fiyatlarda. Bunlarla ilgili düşüncelerinizi paylaşır mısınız. - Yalçın/İstanbul

Cevap: İhlas Ev Aletleri ve İhlas Holding hisselerinde genel olarak bakıldığında bilançolarında olumlu sonuçlar açıklanmadığı görülüyor. Bununla birlikte seçim öncesi dönemlerde de borsadaki düşüşten etkilendiler. Borsanın hareketlendiği şu dönemler henüz şirket hisselerine yansımadı. Bununla birlikte teknik olarak henüz yukarı trende geçilmedi. Hisselerinizle ile ilgili haberleri KAP’tan (Kamuyu Aydınlatma Platformu) sitesinden takip edebilirsiniz.

Teknik veriler olumlu

Soru: İş Bankası’nın aldığı kredi konusunda bilgi verir misiniz? Teknik olarak yön nasıl gözüküyor? - Hakan DEMİR/İstanbul

Cevap: İş Bankası, euro ve dolar cinsinden olmak üzere iki ayrı kredi diliminden oluşan bir yıl vadeli sendikasyon kredisi sağlamak üzere uluslararası bankalar konsorsiyumuna yetki verdi. Banka hisselerinde teknik olarak yön orta vade için yukarı gözüküyor.

Orta vadede yukarı gözüküyor

Soru: Enka ve Kardemir’de kâr nasıl geldi? - Cihan BERK/İstanbul

Cevap: Enka’da birinci çeyrek sonuçları beklentilere paralel gerçekleşti. Şirket geçen yıla göre yüzde 26 büyüme ile 359 milyon TL net kâr açıkladı. Satış gelirleri yüzde 17 büyüme ile 3.265 milyon TL oldu. Kardemir’in de birinci çeyrek sonuçları beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Net kârı 101 milyon lira olan şirketin giderlerindeki düşüş kârlılıkta etkili oldu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder