Tamer Heper Sabrınıza şaştım
HABERİ PAYLAŞ

Sabrınıza şaştım

Haberin Devamı

30 metrekare dükkanım var, geçen yıl Haziran ayında kiraya verdim. Kiracı ilk ayın kirasını ödedi 11 aydır kira ödemiyor. Dükkanı da açmıyor. Bu kiracıya ne yapayım? A.A.

Sırada bekleyen okuyucularım kusura bakmasın bu okuyucuma bir öncelik tanıdım zira neredeyse bir yıldır kira alamıyor. Yanıtımı beklediği süre içinde de kira alamayacak, yazıktır bari bir de ben bekletmeyeyim dedim ve öncelik verdim. Yanıtıma geçmeden önce de kendisini sabrı için kutlarım, kirasını ödemeyen kiracı için bir yıl beklenir mi? Bu sözüm tüm okuyucularıma.

[[HAFTAYA]]

Kiracı bir aylık kirasını ödemediyse yasal olarak müdahale hakkınız doğar, ancak kiralayanlar “Yine de aramızda hak hukuk var, hemen girişimde bulunmak ayıp olur” düşüncesi ile çoğunlukla ilk ay ses çıkarmazlar. Ancak sonrası için harekete geçmek gerekir, zira prosedür vakit alacaktır. Nitekim en seri şekilde müdahale kiracıya ihtarname göndermektir. İhtarname göndererek kiracıya yasal olarak bir ay süre verilir, yani bir ay daha beklemek kaçınılmazdır, dolayısı ile erken harekete geçmek bunun için de gerekli. Bir ay bekledikten sonra da kira ödenmezse mahkemeye başvurup tahliye istenir. Dava da bir süreçtir. Arkadan mahkemeden alınacak tahliye kararının temyizi söz konusu olur, bu da bir seneye yakın dosyanın temyiz nedeni ile beklemesi anlamına gelir. İşte bu arada zaman kaybı olacağından işlemlere hemen başlamakta yarar vardır. Bu ana kadar anlattığım kiracının tahliyesini sağlamak için yapılanlar. Peki kira parası ne olacak? Bunun için icra takibi yapmak lazım. Bunu bir meslektaşıma yaptırmakta yarar vardır, iki türlü takip yapılabilir. Biri ilamsız takip dediğimiz bir takiptir, yedi gün içinde itiraz olunmazsa haciz yapma hakkı tanır. İkincisi noterden gönderilen ihtarname benzeri 30 günlük ödeme emri gönderilmesidir ki hem haciz hem de tahliyeyi talep hakkı verir. İşte okuyucumun başvuracağı yollar. Tavsiyem bundan sonraki kiracısı için 11 ay beklemesin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder