Tamer Heper Sağlıklı yaşasınlar
HABERİ PAYLAŞ

Sağlıklı yaşasınlar

Babamın iki evliliği var. Birinci evliliğinden iki çocuk, ikinci evliliğinden de ben ve kardeşim varız. Yani dört çocuğu var ve bizim annemiz hayatta. Zamanında annemin adına bir daire almışlar. Şimdi bu evin ilk hanımından olan çocuklara kalmasını annem istemiyor. Babamın önce ölümünde problem olmadığını zannediyorum. Ancak annemin önce ölümü halinde dairenin yarısı babama kalacağı için, onun da ölümü halinde bu yarı hisse diğer kardeşlere kalacak. Bunu nasıl önleriz, vasiyetname mümkün mü? İ.İ.

Başta bir hatayı düzelteyim. Önce annenizin ölümü halinde babanıza düşecek miras payı yarım değil dörtte bir. Dolayısı ile sonradan babanızın ölümü durumunda da bu dörtte bir hisse dört çocuk arasında paylaşılacak. Dolayısı ile ilk hanımdan olan çocukların hisseleri onaltıda bire inecek. Çok küçük bir hisse. Ancak bunun da olmasını istemiyorsanız annenize bedelini ödeyip bu yeri sağlığında satın alın.

[[HAFTAYA]]
Zira işi vasiyetname ile halledemezsiniz. Çünkü önce ölümü halinde anneniz vasiyetname ile bu yeri size bıraktığını söylese bile babanızın yani sağ kalan eşin mahfuz hissesi var. Bu mahfuz hisseyi bertaraf etme imkanı yok. Vasiyetname ile bu hisseye sahip olamazsınız. Böyle ihtilaflı bir durumun ortaya çıkması ihtimalinde biz, dairenin satın alınması halinde dahi satış bedelinin bankaya havale sureti ile gönderilmesi taraftarıyız, bu bir ispat vasıtası. Şayet önce düşündüğünüz ihtimal gerçekleşir de babanız önce ölürse evet bu halde bir problem yaşamayacaksınız. Ancak elbette temenni o dur ki insanlar sağlıklı ve uzun uzun yaşasın.

Alternatifi var mı?

Apartman toplantımızda Eylül 2012’den itibaren dairelerde soba yakmayı yasakladık. Zira altta yakılan soba üsttekileri rahatsız ediyor, üst katlara duman çıkıyor. Şayet yakanlar olursa müeyyidemiz ne olur? C.Ç.

Haberin Devamı

Kat malikleri kurulunda alınan kararların uygulanması, kat maliklerinin buna uyması asıl kuraldır. Ancak alınacak kararlar öyle kararlar olmalı ki ‘yok’ hükmünde olmasın, uygulanabilir, adil ve makul olsun. Sizin olayınız ilginç. Açık olarak yazmamışsınız ama anladığım kadarı ile binanız kalorifersiz. Peki bu kararı alırken alternatif ısınma imkanları konusunda nasıl bir karar aldınız? Zira, binadakilere, bundan sonra soba yakmayın, soğukta donun mu diyeceksiniz? Bu mümkün mü? Öyle ise bu kararı alırken ısınma için önlem olmak üzere ne düşünüldüğünü de karar altına almalısınız. Örnek, binaya doğalgaz alınacak, ısınma doğalgazla sağlanacak, gibi. Elbette doğalgaz fiyatları karşısında sobanın eşdeğer olabilir mi, bu da ayrı bir soru. Veya binaya merkezi sistem ısınma tesisatı kurulacak, gibi. Bunlar olmadan, sadece sobaları yasaklamanın mantık olarak kabul edilebilir tarafı yok. Ancak makul alternatifler geliştirmek zorundasınız ve müeyyideyi ondan sonra düşünmelisiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder