Tamer Heper Sahte gibi görüyorum
HABERİ PAYLAŞ

Sahte gibi görüyorum

Haberin Devamı

Bana bir avukattan yazı geldi. ‘Telefon borcunuz var, ödemezseniz mallarınız haczedilecek, üçüncü kişilerden alacaklarınıza el konulacak. Bu borç için şu avukatı arayın’. Avukatı aradım, benim 2000 yılından 81 TL borcum varmış avukata ödemem gerekiyormuş. Oysa benim böyle bir borcum yok. Şimdi ne yapacağım? M.K.

Doğrusu ben bu yazıyı pek önemsemedim. Zira: Birincisi, icradan gelen bir gerçek icra takibinde borcunuzu gidin şu avukata ödeyin demez. Borcunuzu icra dairesine ödeyin anlamına bir ödeme emri gelir. Sonra aradan 12 yıl geçtiğinde borç zamanaşımına uğrar. Dolayısı ile size gelen yazının gerçek bir icra takibi olmadığı kanaatindeyim. Peki o zaman bu gelen ne? Bazı telefon operatörlerinin adı kullanılarak yine bazı kimselere böyle tehditkar yazılar gönderildiğine tanık oluyoruz.

[[HAFTAYA]]

Vatandaş tehditle korkutulup para tahsil olunmaktadır. Bunu yapanlar da mahkemelerde ve hatta disiplin yönünden cezalandırılabilmektedir. Şimdi ben size ‘bu kesinlikle aldatmacadır’ diyemiyorum ancak yaygın bir olaydır diyorum. Peki ne yapacaksınız? Kolay, size gelen bu yazı resmi bir zarfta gelmeli ve zarfın üzerinde ve gelen yazının üzerinde icra dairesinin numarası ve altında da dosya numarası bulunmalıdır. Bu dosya numarası varsa gidip icra dairesinden araştıracaksınız. Şayet icra dairesinin numarası ile dosya numarası yoksa bilin ki bu icra takibi değil sahtedir. Gerekirse gönderenleri cumhuriyet savcılığına şikayet edebilirsiniz.

Evlatlar rahat

Ben emekli biriyim oğlumun bankalara kredi kartı borcu var, onun borcu için benim evimi haczederler mi? Sistem nasıl işler? Benim emekli maaşıma haciz gelir mi? Mirasın reddi nasıl yapılır? H.D.


Okuyucum oğlunun borcu nedeni ile endişeli. Ben hep merak etmişimdir, merak edip araştırdığımda da gördüm ki kredi kartı sahibi evlat rahattır huzur içindedir, endişesini ana-baba taşımaktadır. Asıl borçlu nasıl böyle rahat oturur bunu anlamak elbette zor, oysa ana-babanın endişesine anlamak kolay, borçlu yaşamak, evine her dakika icra memurları gelecek diye beklemek, geceleri uyuyamamak, bunlara zor katlanılır. Peki sistem nasıl işler? Önce eve icra dairesinden bir ödeme emri gelir, yedi gün beklenir, yedi günün sonunda takip kesinleşir ve sonra herhangi bir gün eve icra mamurları gelir. Ancak okuyucum telaşlanmasın, evladın borcu için ana-babanın malları haczedilmez, emekli maaşına haciz konmaz. Belki evlatların rahatlığı “nasıl olsa param yok, malım mülküm yok, benim neyimi alacaklar” düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Ancak borçlu evlat ana-baba ile birlikte oturuyorsa elbette malların kime ait olduğu tartışma konusu olur ve bu arada çocuğun malı diye ev eşyasına haciz tatbik edildiği de olur. Ev eşyasının haczedilmeyeceği konusunda bir yasa değişikliği henüz yapılmadı. Toplumda buna karşı bir direniş var, değişiklik olur mu olmaz mı belli değil. Mirasın reddi nasıl yapılır? Mirasın reddi sulh hukuk mahkemesine başvuru ile yapılır, başvuru ölümden itibaren üç ay içinde olabilir ve bir yargılama süreci geçirmeden sadece beyan ile tamamlanır. Zira mirasın reddi bir tescildir, tartışmalı ihtilaflı bir dava değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder