Tamer Heper Saklı paylar korunmuş
HABERİ PAYLAŞ

Saklı paylar korunmuş

Haberin Devamı

Babamın beş dairesi vardı. Biz beş kardeşiz. Dört kardeşe birer daire verdi ama ölene kadar kendi kullanma şartı ile. Bir daireyi kendi adına tuttu, erkek kardeşe de ev aldı ve işyerini devretti. Babamız vefat etti, annemiz daha önce ölmüştü. Şimdi erkek kardeşimiz bizim dairelerden hisse isteyeceğini ima ediyor. Buna hakkı var mı? Y.D.

Doğrusu yasal şartlar içinde ana-babadan birinin ölümü halinde ona ait mallarda evlatlar eşit miras payına sahiptir. Yani babanızın kendine ayırdığı daireye beş kardeş ortak olacak. Bunda tereddüt yok. Mesele sizlere verilen dairelerde. Bu konuda iki husus düşünülebilir. Birincisi, gördüğüm kadarı ile babanızın malvarlığı varmış. Bunları evlatlarına vermiş.

[[HAFTAYA]]

Verirken de maddi değer bakımından kızları kayırmamış. Tüm evlatlara birer daire ve ilaveten erkek çocuğa bir işyeri vermiş. Bu durumda evlatların mirasta saklı payı miras payının yarısı, kaba bir hesapla erkek kardeşe neredeyse miras payının tamamı verilmiş. Yani tenkisi gerektirecek bir durum yok gibi görünüyor. Sonra; miras bırakan, mallarını ölmeden önce mirasçılar arasında taksim edebilir. Görülen o ki babanız da bunu yapmış yani malvarlığını adeta miras hisseleri oranında mirasçılarına dağıtmış ve mirasını tasfiye etmiş (bir daire dışında). Bu hali ile de mirasçılardan birini mahrum bırakma düşüncesinde olmadığı anlaşılıyor. Bu durumda ağabeyinizin sizden talep edebileceği bir miras payının olmadığı görüşündeyim. Ancak bunun daha net yanıtlanması için çocuklara devredilen malların değerinin net olarak bilinmesi ve mahfuz hisse kurallarının bertaraf edilip edilmediğine bakılması gerekir. Benim anlatışım bu rakamları bilmeden, genel nitelikli bir açıklamadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder