Tamer Heper Sandığınızdan daha zor
HABERİ PAYLAŞ

Sandığınızdan daha zor

2010’da kooperatif tarafından yapılmış bir daire aldım. Kooperatif iki ayrı parselde inşaat yapmış, iki parsel birbirine yaklaşık 900 metre mesafede. Ben bu yeri kooperatif ortağından satın aldım ve öğrendim ki bu yerin arazisi orman arazisiymiş sonra 2B olmuş. Tapusu yok, alınamıyor ama iki yönetim var. Biri kooperatif yönetimi diğeri site yönetimi. Siteyi bir parselin toplantısında seçilenler yönetiyor ve bir taraftan kooperatif para isterken öteki taraftan yönetim para istiyor. Kooperatifin bende bir ortaklık hissesi var ama genel kurullarda sen üye değilsin diyorlar. Bu şartlarda durumumuz ne? H.T.

Haberin Devamı

Bu şartlar altında canınızı sıkmak istemem ama durumunuz anlattığınızdan daha karışık. Şöyle: Bir kere önce site yönetiminden söz edeyim. Sizde site yönetimi falan yok. Site veya bina yönetiminden söz etmek için önce sitede kat irtifakı veya kat mülkiyetinin kurulmuş olması lazım.

Orman arazisi içine yapılmış bir sitede kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulu olamaz. Sizin binalarınız kaçak, bu nedenle kat mülkiyeti mevzuatı uygulanamaz. Kat mülkiyeti mevzuatı uygulanamayınca da bu mevzuat çerçevesinde kuruluşlar olamaz. Yani kat malikleri kurulu, yönetim kurulu, denetleme kurulu falan yok. Bunların olmadığı yerde site aidatı olmaz.

Peki site nasıl yönetilecek? İşte mesele burada. Bugün için ister istemez kooperatif yönetecek yani sizin için kooperatif halen sürüyor ama yanlış işler yapan bir kooperatif olarak sürüyor. Zira tapusunu almadan, ilk fırsatta kat irtifakı kurmadan bu işlerin yürütülmesi uygun değil.

Peki siz kooperatif üyesi misiniz değil misiniz? Size daire satılırken tapudan satılmadı. Satılamazdı, çünkü zaten tapusu yok. Bu durumda olsa olsa size kooperatif ortaklığının devri şeklinde bir satış yapıldı.

Nitekim elinizde kooperatif hisse senedi olduğunu yazmışsınız. Bu durumda da kooperatif ortağısınız. Şayet kat irtifak veya kat mülkiyet tapusu olsaydı, size tapudan satış yapılabilir ancak kooperatif ortaklığı devredilmemiş olabilirdi ama tapu yok. O halde size kooperatif ortaklığı devredildiği için şimdi kooperatif ortağısınız. Genel kurullara katılmanız ve oy kullanmanız lazım. “Bu durumdan nasıl kurtuluruz?” derseniz işte şimdilik onun yanıtı yok. Şu 2B’ler tam olarak neticeye bağlansın, işiniz onun sonucuna bağlı. Bir de bu iş için para toplanabilmesine

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder