Tamer Heper Sanırım davayı kazanmışsınız
HABERİ PAYLAŞ

Sanırım davayı kazanmışsınız

Bir işyerine girdiğimde beni sigortalı göstermediler. Altı ay sonra giriş bildirgemi vermişler ama belgelere benim yerime bir başkası imza atmış. Bunu şikayet ettim davası sürüyor. İşyerinden haksız çıkarıldığım için davayı kazanamadım ama sekiz aylık tazminat aldım. Ancak sigortaya bildirilmediğim için geç emekli oldum. Bunun da davası sürüyor davayı kazanabilir miyim? Ö.S.

Sigortalılığının saydırılması için açılan davalarda ilk çalışma yılı ve süresi yasal delillerle ispatlanabilir. Dolayısı ile “Bu davayı kazanır mıyım?” diye sorulduğunda “Evet” veya “Hayır” diye bir yanıt vermek mümkün değildir. Burada olay iddianın ispat edilebilmesi meselesidir. Dolayısı ile tüm okuyucularıma tavsiyem böyle bir girişimde bulunmadan önce bir meslektaşımla işbirliği yapmaktır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bir takım haklar kaybolduktan sonra bir hukukçuya başvurmak yarar sağlamıyor. Dolayısı ile elinizdeki belgeler yasal deliller ise elbette davayı kazanmamak için bir neden yok. Sekiz aylık tazminat muhtemelen sizin işe iade konusundaki talebinizi işyerinin reddi nedenine dayanmaktadır ki bu sizin çalışma süreleriniz veya kıdem tazminatı alacağınızın dışında bir olaydır. Konuları biraz karıştırmış olduğunuzdan aldığınız veya alacağınız kararların ne manaya geldiğini de karıştırmışsınız. Davayı kazanmadım ama sekiz maaş ücret aldım diyorsunuz. Oysa onlaşılan ortada kazanılmış bir dava var ama işveren sizi işe geri alma kararına uymamış. Konuyu bir meslektaşıma danışın yanlış yapmayın.

Galiba muvaza var

Beş sene önce işime son verilmişti. Alacağımı bugün-yarın diyerek vermediler. Bu arada işveren işyerini bir başkasının üzerine yapmış. Şimdi alacağımı almak için ne yapmalıyım? T.T.

Dikkat ederseniz çalışanın en büyük sorunlarından biri bu. Çalış, çabala sonra işine son verilsin, işyerini de birinin üzerine devret borçtan harçtan kurtul. Sonra “Ben ne güzel para kazandım” de. Bu konu çok yaygın. Bu nedenle de konuya sık sık değiniyorum, çünkü yanıtım pek çok okuyucuma gidiyor. Tekrar edeyim. Bu alacağın büyük kısmını kıdem tazminatı oluşturur. kıdem tazminatı alacağının zaman aşımı süresi on yıldır. Yani beş yıl geçmekle hak kaybolmaz. Bu parayı dava yolu ile istemek mümkündür ve mevduata verilen en yüksek faizle birlikte istenilir. İşyerini bir başkasına devretmenin bir muvaza olduğu anlaşılıyor, bu halde muvaza yani aldatmaca, borcun yok olma nedeni değildir. Dolayısı ile okuyucuma ve bu durumda olan sair okuyucularıma on yıl içinde dava açmalarını öneriyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder