Tamer Heper Şartlar oluşmuş mu?
HABERİ PAYLAŞ

Şartlar oluşmuş mu?

Bir işyerinde dört senedir çalışmaktayım. Dört yıl boyunca günde 12 saat, yıllık izin yapmadan çalıştım. Şimdi işten çıkardılar. Haklarımı nasıl alırım? M.Ç.

Okuyucumun sorusuna aslında başka imzalarla çok yanıt verdim. Yine yanıtım haklarını almadan işten çıkarılan okuyucularım için. İşyerinden çıkarıldığında işçi birtakım şeyleri hakeder. Bunların başında kıdem tazminatı sonra ihbar tazminatı ve arkasından fazla mesai alacağı, kullanılmayan izin bedelleri falan gelir. Bunların hepsinin şartları varsa işten ayrılan işçiye ödenmesi lazım. Ancak önce şartların varlığının araştırılması lazım. Örneğin ihbar süresi içinde çalıştırılan işçiye ihbar tazminatı ödenmez.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Veya bir yılını doldurmayan işçiye ya da iş akdi haklı nedenlerle fesholunan işçiye kıdem tazminatı ödenmez. Dolayısı ile önce hakedilip edilmediğine bakılmalı, şayet hakedilmiş ve ödenmemiş ise bu halde bulunulan yerdeki iş mahkemesine başvurup haklarınızın ödenmesini talep edebilirsiniz. Mahkeme durumunuzu inceler, var ise alacağınızı bilirkişiye incelettirir ve hüküm verir. Bu kararı icra dairesine ibraz ile alacağınızı tahsil yoluna gidersiniz. Bu yanıtım size özel değil, bu tür problemi olan tüm okuyucularıma.

Dava düşmez

Bir apartmanın zemin katında oturuyoruz. Dairemizde problem vardı, apartman yönetimi bunu gidermedi biz 6 bin lira masraf ederek giderdik. Sonra apartmanda oturanlara başvurduk, ancak dava iki senedir bitmiyor. Çünkü apartmanda dairesini satanlar oldu, ölenler oldu, mirasçılarını bilmek gerekti. Avukatımız bu nedenlerle davanın düşebileceğinden söz ediyor. Bu durumda ne yapılır? Öneriniz nedir? C.D.

Apartmanda ortak giderlerden yapılması gereken bir onarım var da bu yapılmıyor ise bunu sizin yapıp kat maliklerine başvurmanız doğaldır. Şimdi sizin iki senedir açılmış bir davanız da varsa artık bu davayı yürütmek gerekecektir. Böyle bir davanın düşmesi söz konusu değil, belki biraz daha uzar ama neticede biter. Tebligat yapılamayanlara, Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebligat yapılır, ölenin mirasçıları tespit edilebilir. Ancak bunlar vakit alır. Zaten burada vakit alacak husus bunların tamamlanmasıdır. Tamamlanmasından sonra bir bilirkişi incelemesi yapılacak ve davanız bitecek. Dolayısı ile avukatınızın usuli işlemleri tamamlamasını bekleyin. Zira bu kadar bekledikten sonra davadan vazgeçilmez, dava da düşmez.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder