Tamer Heper Satın alan iyi niyetli
HABERİ PAYLAŞ

Satın alan iyi niyetli

Haberin Devamı

2012 yılının başlarında hanımdan boşandım. Mahkeme kararına geçilmek kaydı ile üç katlı evi ona bıraktım, bir yazlık ve bir otomobil bana kaldı. Ancak yazlığın tapusu hanımın üzerine idi, hanım da evi bana devretmeden birine satmış, içindeki eşyayı da ya yakmış ya da hurdacıya vermiş. Şimdi ben evimi nasıl geri alırım? Ş.Ç.

Aslolan tabii ki mahkeme kararlarına uymaktır. Ancak eşiniz karara uymamış, evi satmış. Bu halde satın alanın bir kusuru yok. Çünkü aksi ispat edilmedikçe tapu kayıtlarına güvenerek bir gayrimenkul alan kişi iyi niyetli kabul edilir ve satış geçerlidir. Sizin evi alan da bu nedenle iyi niyetlidir ve eve malik olmuştur. Ancak sizin ev elden gittiğine göre siz zarardasınız. Sizi zarara uğratan da mahkeme kararına aykırı davranan eski eşiniz. O halde bu zararı karşılamak durumunda.

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile evin değerini talep edeceksiniz. Ev size gelecek derken içindeki eşyanın da durumunu tartışmak lazım. Bunların evle birlikte size geleceği izlenimi var ise tazminata elbette bunlar da katılacak. Dolayısı ile önünüzde bir dava süreci daha var gibi görünüyor. Tabii bu arada mahkeme safhasında evin değeri tartışma konusu olacak. Zira, tapudaki satış asgari beyan değeri üzerinden yapılır, oysa rayiç değer farklıdır. İşte mahkemede gerçek değerin tespiti lazımdır ve bunun için sanırım bir bilirkişi incelemesi gerekecektir.

Haciz kalkmıştır

Ağabeyime ait aracın üzerine 2002-2003 yıllarında hacizler konulmuştu. Bu para ödenmedi. Şimdi aracı satmak istiyoruz. Bu hacizler kalkmışmıdır? D.B.


Menkuller üzerine konulmuş hacizler bir yıl müddetle herhangi bir işleme maruz kalınmadığı takdirde kalkar. Ancak dikkat ederseniz herhangi bir işlemden söz ediyorum. Akla gelen husus, herhangi bir işlem yürüyor olsaydı bile bunun on yıl sürmeyeceği hususudur. Bahsettiğiniz tarihler aralığından bugüne 10 yıl geçmiş. Ayrıca herhangi bir işlem yürüyor olsaydı da zaten ağabeyinize bir tebligat gelir, işlemden haberdar edilirdi. Bu işlem ya bir dava olurdu veya satış talebi olurdu. Demek ki akla gelen, herhangi bir işlemin olmadığı. Bu halde trafik kaydındaki haciz şerhi kendiliğinden kalkmaz. Bunun icra dosyasından takip edilmesi lazım. Gördüğüm kadarı ile dosya numaralarını biliyorsunuz. Ağabeyinizin yapacağı şey, icra müdürlüğüne başvurup, haczin düştüğüne dair bir karar alıp, kararı trafik tescil bürosuna bildirmektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder