Tamer Heper Seçerken dikkat!
HABERİ PAYLAŞ

Seçerken dikkat!

Haberin Devamı

Bir bankanın kredi kartını kullanıyorum. Bir miktar borcum birikti. Bir gün telefon ettiler. 500 TL yatırırsam tüm borcumu sileceklerini söylediler. Kabul ettim, yatırdım. Bana bir yazı göndereceklerini de söylediler ama göndermediler. Derken bir avukattan yazı aldım, borcumun tamamını ödemezsem evime geleceklerini, ev eşyalarımı toplayıp götüreceklerini söylediler. Şimdi bankayı arıyorum beni o avukata yönlendiriyorlar. o telefona da kimse çıkmıyor. Benim durumum ne olur? Ç.S.

Geçen gün bir yazımda sigorta şirketinizi seçerken dikkatli davranın, her şirket aynı güvenilirlikte değildir, özendirici sözlere kanmayın, araştırın ciddi şirketlerle çalışın demiştim. Şimdi bunu bankalar için de söylüyorum. Bankalar da para kazanmak için kurulmuş şirketlerdir. Pazarlama konusunda profesyonel elemanları vardır, onlarla çalışırlar.

[[HAFTAYA]]

Sizi müşteri yapana kadar güler yüzlüdürler. Ancak işlemleri sırasında kimle çalıştığınızı anlarsınız. Dolayısı ile bankalarla da çalışırken veya kredi kartını kabul ederken çevrenizden araştırın. Ciddi çalışan bankaları seçin. Adı banka olan her kurum aynı ciddiyette çalışmaz. Ciddiyet, geçmişi, kadrosu ve uygulamaları ile belli olur. Onun için çevrenize sorun, bankasından memnun olanları dinleyin sonra karar verin. Aksi halde benzer uygulamalarla karşılaşırsınız. Size bir telefonla söylenen bu sözü belgeleme imkanı yoktur. Dolayısı ile bunu bir taahhüt olarak kabul etme imkanı da yoktur. Ayrıca telefonda bu teklifi yapanın bankayı temsili konusundaki yetkisi dahi belli olmadığına göre teklif hukuki önem taşımaz. Bu kabil şeyler ancak yazılı olduğu zaman önem taşır. Dolayısı ile sizin için yapacak bir şey olmadığı görüşündeyim. Şayet bu bankanın kredi kartını iade edecekseniz bile mutlaka ilgili şubeden ‘iptal olunmuştur’ diye bir yazı alın. Aksi halde siz iptal oldu sanırsınız oysa size borç çıkar. Bizim meslektaşların da “Sizi asarız keseriz” kabilinden oldukça mubalağalı mektupları da mesleki açıdan hoş karşılanmayan yazılardır. Ancak durumunuz şudur: Borcunuzdan 500 TL düşülmüş, bakiye borcunuz duruyor. Buna göre hareket edin.

Hukuk mantığı öyle demiyor

Çocuğumun velayetini benim de karşı çıkmamam nedeni ile hakim boşandığım kocama vermişti. Şimdi şartlar değişti, velayeti ben almak istiyorum. Ancak ailem, hakim “Madem alacaktın zamanında niye velayeti verdin” der ve velayeti sana vermez diyor. Bu doğru mu? B. T.

Bugüne kadarki yazılarımda sözünü etmediğim bir hususa şimdi değinmek zorundayım. Normal insandaki mantık farklıdır, hukuk mantığı farklıdır. Onun için hukuk fakültelerinde öğrencilere kanun maddesi ezberletilmez, ezberletilmemelidir. Hukuk bir ezber mesleği değildir. Hukuk, hukuk mantığına sahip olabilme mesleğidir. Çünkü hukuk mantığı farklıdır. Okuyucumun akrabalarının söylediği düz mantık. Doğrusu oturup düşünüldüğünde tamamen yanlış da değil. Ancak hukuk mantığı olaya öyle bakmaz. Çocuğun velayetinin verildiği tarihteki şartlarla bugünkü şartları karşılaştırır. Bugünkü şartlar çocuğun menfaatine ise velayeti babadan alır anneye verir. Bu şartlar bazen uzun sürede değişir, bazen hiç değişmez ama bazen de çok kısa sürede değişebilir. Düşünün ki velayeti alan baba üç gün sonra yüz kızartıcı suçtan mahkum olabilir, hapis cezasına çarptırılabilir, bir hanımla metres yaşamaya başlayabilir. Alın size velayetin alınması için üç neden. Ancak bu hallerde dahi hakim hukuk mantığı içinde durumu değerlendirir. Dolayısı ile akrabalarınızın söylediği düz mantıkla doğru, hukuk mantığı ile yanlıştır. Şartlar oluşmuşsa çocuğunuzun velayetinin size verilmesini talep edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder